Isovesipääsky

Isovesipääsky

Phalaropus fulicarius

Tunnista isovesipääsky äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Harvinainen

Isovesipääsky on arktinen kahlaaja, joka pesii puuttomalla tundralla Islannista ja Huippuvuorilta Novaja Zemljan kautta Siperian itäosiin sekä Alaskassa, Kanadan pohjoisosissa ja Itä-Grönlannissa. Se talvehtii ulkomerellä, esimerkiksi Länsi-Afrikan edustalla, Karibianmerellä ja Amerikan itärannikon edustalla. Suomessa isovesipääsky on harvinainen vierailija: se on havaittu yhteensä noin sata kertaa vuoden 2022 loppuun mennessä, huhtikuun lopulta heinäkuulle sekä syyskuulta joulukuulle.

Tiesitkö tätä?

  • Isovesipääskyn sukupuoliroolit ovat kääntyneet: kirkkaamman väriset naaraat kosivat, ja koiraat hautovat sekä hoitavat poikaset.
  • Ruokaillessaan isovesipääsky pyörii pienessä ympyrässä ja synnyttää pyörteen, joka nostaa ravintoa pintaan.

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Suora ja paksuhko nokka erottaa sen vesipääskystä. Naaraat ovat koiraita suurempia ja pesimäaikaan selvästi värikkäämpiä: alapuoli tiilenpunainen, posket valkoiset ja nokka keltainen tummalla kärjellä. Talvipuvussa laji on harmaa ja valkoinen, ja yleisilme on jykevämpi kuin vesipääskyllä.

Heimo

kurpat

Koko

Keskikokoinen (rastas)

Värit

punainen, valkoinen, musta, ruskea, keltainen

Elinympäristön kuvaus

Pesii rannikolla kostealla, puuttomalla tundralla makean veden tai murtoveden läheisyydessä; talvehtii ulkomerellä.

Ruokavalio

Syö pääasiassa pieniä hyönteisiä ja äyriäisiä; merellä myös planktonisia selkärangattomia. Poikaset käyttävät ravinnokseen enimmäkseen hyönteisiä.

Käyttäytyminen

Pitkänmatkan muuttaja, joka käyttää poikkeuksellisesti pääosin merellisiä muuttoreittejä ja talvehtii avomerellä. Pesinnässä sukupuoliroolit ovat kääntyneet: naaraat kilpailevat koiraista, ja koiras huolehtii haudonnasta sekä poikasista. Ruokaillessaan pyörii vedessä nostaen saalista pintaan. Vaikuttaa usein pelottomalta ja päästää lähelle.

Lähteet

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.27647

Tutustu myös