Kiljukotka

Kiljukotka

Clanga clanga

Tunnista kiljukotka äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Melko harvinainen

Kiljukotka on itäinen, pitkän matkan muuttava petolintu, jonka levinneisyys ulottuu Euroopan itäosista Venäjälle, Mongolian pohjoisosiin ja Kiinan koillisosiin; tärkeimmät talvehtimisalueet sijaitsevat Lähi-idässä ja Aasian eteläosissa. Laajasta levinneisyydestä huolimatta laji on harvalukuinen, maailmankannan on arvioitu olevan vain muutaman tuhannen pesivän parin suuruinen, ja se on luokiteltu maailmanlaajuisesti vaarantuneeksi. Suomessa kiljukotka on säännöllinen harhailija ja satunnaispesijä; maastamme tunnetaan vain muutamia kymmeniä pesähavaintoja ja laji on luokiteltu äärimmäisen uhanalaiseksi.

Tiesitkö tätä?

  • Itä-Euroopan pesimäalueilla kiljukotka risteytyy lähilajin, pikkukiljukotkan, kanssa.
  • Maailmankanta on arviolta vain muutaman tuhannen pesivän parin suuruinen.

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Suuri, hyvin tummanruskea tai lähes musta kotka. Nuorilla linnuilla siiven peitinhöyhenissä on suuret valkoiset pisaratäplät. Pitkiltä etäisyyksiltä erittäin vaikea erottaa pikkukiljukotkasta, ja lajit voivat myös risteytyä, mikä lisää määrityshaastetta.

Heimo

haukat

Koko

Hyvin iso (joutsen)

Värit

ruskea, musta, valkoinen, keltainen

Elinympäristön kuvaus

Suosii kosteita elinympäristöjä: jokivarsia sekä soita, järvien ja lampien reunoja, joita ympäröi metsä; pesii erityisesti tulvatasangoilla. Muutolla ja talvella hakeutuu samankaltaisiin kosteikkoihin, mutta sitä tavataan myös kuivilla savannimaisilla tasangoilla.

Ruokavalio

Tilaisuuden mukaan monipuolista: haaskoja, pieniä nisäkkäitä (etenkin jyrsijöitä), sammakoita ja erilaisia pienempiä lintuja (erityisesti vesilintuja), satunnaisesti myös matelijoita, kaloja ja hyönteisiä.

Käyttäytyminen

Pitkän matkan muuttaja ja opportunistinen saalistaja, joka liitelee piilopaikoiltaan matalalla kosteikkojen ja vetisten peltojen yllä napaten saaliin. Pesii risupesiin suurissa puissa ja munii 1–2 munaa; yleensä vain vahvempi poikanen selviää lentokykyiseksi. Naaras hautoo ja hoivaa poikasia, koiras huolehtii pääosin saalistuksesta. Suomessa laji havaitaan pääsääntöisesti syksyisin elokuun lopulta lokakuun lopulle; kevät- ja kesähavainnot ovat satunnaisia.

Lähteet

Tutustu myös