Pikkukiljukotka

Pikkukiljukotka

Clanga pomarina

Tunnista pikkukiljukotka äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Melko harvinainen

Pikkukiljukotka on eurooppalainen laji, jonka levinneisyys ulottuu Saksan itäosista Baltiaan, Ukrainaan ja Venäjän läntisimpiin osiin sekä paikoin Kaakkois-Eurooppaan ja Lähi-itään. Se on pitkänmatkan muuttaja ja talvehtii pääsääntöisesti Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Suomessa pikkukiljukotka on satunnaisharhailija, jota tavataan huhtikuun lopulta lokakuun alkuun; lähimmät pesimäalueet ovat Virossa. Vuosittaiset havaintomäärät vaihtelevat noin kymmenestä muutamiin kymmeniin, ja viime vuosina havaintoja on kertynyt jonkin verran vähemmän.

Tiesitkö tätä?

  • Haliaksella pikkukiljukotka on havaittu vain neljä kertaa vuoden 2022 loppuun mennessä.
  • Pikkukiljukotka talvehtii pääosin Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Keskikokoinen kotka, jolla on suhteellisen kapeahkot siivet ja usein vaalea niskalaikku. Alasiivillä tyypillinen kaksisävyinen vaikutelma: vaaleammat peitinhöyhenet ja tummemmat lentosulat; pyrstö vaikuttaa hienosti juovikkaalta. Nuorilla yksilöillä näkyy usein vaaleita täplärivejä siiven peitinhöyhenissä. Eroaa kiljukotkasta yleensä pienemmällä ja kevyemmällä yleisilmeellä sekä vaaleamman niskan ja voimakkaamman siipikontrastin avulla.

Heimo

haukat

Koko

Hyvin iso (joutsen)

Värit

ruskea, keltainen, oranssi, musta

Elinympäristön kuvaus

Pesii metsäisten alueiden ja avointen ympäristöjen mosaiikissa, kuten sekametsien, soiden, niittyjen ja viljelysmaiden läheisyydessä, yleensä suurten puiden tuntumassa.

Ruokavalio

Saalistaa pääasiassa pieniä nisäkkäitä ja sammakoita; täydentää ravintoaan myös pienillä linnuilla, matelijoilla ja kookkailla selkärangattomilla sekä käyttää tilaisuuden tullen haaskoja.

Käyttäytyminen

Päiväaktiivinen petolintu, joka liitää ja kaartaa laajoissa ympyröissä hyödyntäen nousevia ilmavirtauksia ja saalistaa matalalla aukeiden yllä tai väijyy istumapaikalta. On pitkänmatkan muuttaja.

Lähteet

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.26722

Tutustu myös