Enghauk

Enghauk

Circus pygargus

Kjenn igjen enghauk på lyd eller bilde og loggfør observasjonene dine i Fuglepass.

  • Last ned fra App Store
  • Last ned på Google Play
Forekomst: Ganske sjelden

Enghauk (Circus pygargus) er en slank rovfugl i kjerrhaukfamilien som ligner myrhauk, men er mindre og mer elegant bygget. Den hekker i åpne landskap som heder og dyrket mark over deler av Europa og vestlige Asia, og trekker til Afrika og India om vinteren. Bestanden påvirkes negativt av moderne landbruk som reduserer egnede hekkeområder.

Visste du?

  • Flukten er urolig og flagrende, nesten som en forvokst terne, og i glideflukt holdes vingene høyt.
  • Hannen er lys blågrå med svarte vingespisser og hvit underside med røde spetter.

Om arten

Kjennetegn

Mindre og slankere enn myrhauk. Begge kjønn har grå overgump; hannen er lys blågrå med svarte vingespisser og en svart stripe på oversiden av vingen, samt hvit underside med rødlige spetter. Hunnen er brungrå med lysere underside og brune streker. Flukten virker lett og flagrende, og under glideflukt holdes vingene høyt; vingespennet kan nå rundt 110 cm.

Familie

Accipitridae

Størrelse

Stor (kråke)

Farger

grå, hvit, svart, brun

Om leveområdet

Åpne habitater som heder og dyrket mark, med høy gress- eller åkervegetasjon som gir skjul for bakkereir.

Føde

Smågnagere, småfugl, krypdyr, insekter og fugleegg.

Atferd

Flyr lett og flagrende over åpne områder og holder vingene høyt i glideflukt. Legger reir på bakken i gress og høy vegetasjon; kullet består ofte av 4–5 nesten hvite egg, med rugetid rundt fire uker og ytterligere om lag fem–seks uker i redet. Trekkfugl som overvintrer i varmere strøk.

Kilder

Se også