Pähkinähakki

Pähkinähakki

Nucifraga caryocatactes

Tunnista pähkinähakki äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Melko harvinainen

Pähkinähakki on närhen kokoinen varislintu, jonka levinneisyys ulottuu Keski-Euroopan vuoristoista ja Fennoskandiasta laajoille Aasian havumetsävyöhykkeille. Se suosii pähkinäpensaslehtoja ja reheviä kuusikoita. Laji on pääosin paikkalintu, mutta joinakin vuosina sitä havaitaan vaelluksella poikkeuksellisen runsaana. Suomessa laji pesii levinneisyytensä luoteisella äärirajalla laikuttaisesti Etelä-, Itä- ja Keski-Suomessa sekä Perämeren rannikolla. Suomen pesimäkannaksi on arvioitu noin 2 400 paria.

Tiesitkö tätä?

  • Haliaksella on voimakkaimpina vaelluspäivinä laskettu yli 2 000 pähkinähakin päiväsummia.
  • Suomesta rengastetuista pähkinähakeista on saatu löytöjä yli 3 000 kilometrin päästä itäiseltä Venäjältä.

Ääntely

Kutsu

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Tukeva- ja suoranokkainen närhen kokoinen varislintu. Perusväri on tummanruskea, kauttaaltaan selvät valkoiset pilkut; siivet ja pyrstö tummat. Alaperä on selvästi valkoinen ja pyrstön kärkisulat leveästi valkokärkiset. Ääni on korppimainen, matala rääkäisy. Erottuu närhestä yksivärisemmän ruskean ja valkopilkkuisen höyhenpukunsa sekä valkean alaperän perusteella.

Heimo

varikset

Koko

Keskikokoinen (rastas)

Värit

ruskea, valkoinen, musta

Elinympäristön kuvaus

Suosii pähkinäpensaslehtoja, reheviä kuusikoita ja havumetsiä, joissa on runsaasti siemenravintoa.

Ruokavalio

Läntiset pähkinähakit suosivat pähkinäpensaan pähkinöitä, kun taas itäinen alalaji on erikoistunut sembramännyn siemeniin. Lisäksi se hyödyntää tilaisuuden mukaan muita siemeniä ja pähkinöitä, marjoja ja selkärangattomia sekä ruokintapaikkojen antimia. Se kätkee syksyllä runsaasti ravintoa talven varalle.

Käyttäytyminen

Pääosin paikkalintu, mutta tyypillinen epäsäännöllinen vaelluslintu: runsaat vaellukset vaihtelevat vuosittain ravintotilanteen ja lisääntymismenestyksen mukaan. Vaeltajat välttävät yhtenäisten merialueiden ylittämistä ja keskittyvät niemenkärkiin. Vaelluksilla valtaosa havaituista on nuoria lintuja, mutta myös vanhat itäisen alalajin yksilöt voivat liikkua pitkälle heikon siemensadon vuosina. Suomessa syysliike painottuu elokuun puolivälistä lokakuun loppuun.

Lähteet

Ääni: Zdeněk Vermouzek, XC249299, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/249299

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.37135

Tutustu myös