Mustapyrstökuiri

Mustapyrstökuiri

Limosa limosa

Tunnista mustapyrstökuiri äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Harvinainen

Mustapyrstökuirin pesimäalueet ulottuvat Länsi- ja Keski-Euroopasta Venäjän keskiosiin ja Pohjois-Kazakstaniin; lisäksi Venäjän itäosissa on erillisiä pesimäalueita, ja laji pesii myös Islannissa ja paikoin Fennoskandiassa. Pääasiallista elinympäristöä ovat laajat rantaniityt sekä avosuot. Kansainvälisesti laji on silmälläpidettävä, ja läntiset populaatiot ovat ilmeisesti taantumassa. Läntiset populaatiot muuttavat Länsi-Eurooppaan, Välimerelle ja Saharan eteläpuoleiseen Afrikkaan. Suomessa mustapyrstökuiri on harvalukuinen pesimälaji, jonka vahvin kanta keskittyy Liminganlahdelle; se pesii harvalukuisena myös mm. Pohjois-Karjalassa ja Satakunnassa. Suomen pesimäkanta on noin 70–90 paria, ja laji on luokiteltu vaarantuneeksi. Suomalaiset yksilöt muuttavat laajalla rintamalla Länsi- ja Keski-Afrikkaan.

Tiesitkö tätä?

  • Haliaksella mustapyrstökuiri on pikkuharvinaisuus: se on havaittu asemalla reilut 40 kertaa vuoden 2022 loppuun mennessä, enimmäkseen huhtikuun puolivälistä kesäkuun alkuun ja elokuun lopulta syyskuun loppupuoliskolle.
  • Mustapyrstökuirin tunnistaa lennossa leveistä valkoisista siipijuovista ja mustakärkisestä pyrstöstä.

Ääntely

Laulu
Kutsu

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Pitkäjalkainen ja -nokkainen kahlaaja. Juhlapuvussa rinta, kaula ja niska ovat kirkkaan punaruskeat, vatsa vaalea tummin viiruin ja selkäpuoli harmaan- ja ruskeankirjava; talvipuvussa yleisilme on harmaa, nuorella rinta ja kaula kellertävät. Kaikissa puvuissa erottavia tuntomerkkejä ovat siipien leveät valkoiset juovat, valkoinen yläperä ja mustakärkinen pyrstö; lisäksi ääntelee soidinlennossa tunnusomaisella lurituksella.

Heimo

kurpat

Koko

Iso (varis)

Värit

ruskea, oranssi, harmaa, musta, valkoinen

Elinympäristön kuvaus

Pääasiallista elinympäristöä ovat laajat rantaniityt sekä avosuot; pesimäaikana tavataan myös laitumilla ja viljelysmailla, muuttoaikoina lieterannoilla.

Ruokavalio

Syö hyönteisiä, nilviäisiä, lieroja ja muita pieniä selkärangattomia.

Käyttäytyminen

Muuttolintu, joka talvehtii Länsi-Euroopassa, Välimerellä ja Afrikassa. Soidinlennossa laulaa äänekästä luritusta; kutsuääni on korkea huutosarja tai hyyppämäinen naukaisu.

Lähteet

Tutustu myös