Punakuiri

Punakuiri

Limosa lapponica

Tunnista punakuiri äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Melko harvinainen

Punakuiri on pohjoisen tundravyöhykkeen kahlaaja, jota tavataan Fennoskandiassa, Venäjällä ja Alaskassa. Se talvehtii rannikoilla Länsi-Euroopasta Afrikkaan ja Australaasiaan. Läntisen Siperian populaatioiden taantuman vuoksi laji on kansainvälisesti silmälläpidettävä. Suomessa pesii alle 3 000 paria pohjoisimmassa Lapissa, ja kanta on pysynyt pitkään vakaana. Osa Venäjän pesimäkannasta muuttaa Suomenlahden kautta.

Tiesitkö tätä?

  • Haliaksella punakuirin kevätmuutto aikaistui seurantajaksolla keskimäärin neljällä ja syysmuutto jopa 14 vuorokaudella.
  • Punakuirilla on hallussaan pisimmän tauottoman muuttomatkan ennätys: Alaskasta Uuteen-Seelantiin yli 11 000 kilometriä.

Ääntely

Kutsu
Lentoääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Isokokoinen kahlaaja, jolla on erittäin pitkä, hieman ylöspäin kaartuva nokka ja siniharmaat jalat. Lisääntymispuvussa kurkku, rinta ja vatsa ovat tiilenpunaiset, talvipuvussa vaaleat; selkä on harmaatäpläinen. Siivet ovat tummat ilman valkeaa siipijuovaa. Valkoinen yläperä jatkuu kiilamaisena pitkälle selkään; nokan tyvessä on vaaleanpunertavaa.

Heimo

kurpat

Koko

Iso (varis)

Värit

oranssi, ruskea, valkoinen, musta

Elinympäristön kuvaus

Pesii tundralla ja taigan soilla; muuttoaikoina ja talvella viihtyy lieterannoilla.

Ruokavalio

Pääasiassa hyönteisiä, äyriäisiä, matoja ja muita selkärangattomia; lisäksi syö myös vesikasvien osia.

Käyttäytyminen

Pitkänmatkan muuttaja, joka levähtää muuttomatkalla lieterannoilla. Muuttokausi on aikaistunut ilmastonmuutoksen myötä. Haliaksella punakuiri ei ole runsaslukuinen läpimuuttaja; muutto painottuu toukokuulle, ja syysmuutto alkaa hiljalleen heinäkuun lopulla ja on pääosin ohi elokuun loppuun mennessä, kevättä vaatimattomampana. Pitkällä aikavälillä havaintomäärät Haliaksella ovat kasvaneet.

Lähteet

Ääni: Teet Sirotkin, XC1157631, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/1157631

Ääni: Sonothèque ADVL, XC730620, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/730620

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.27605

Tutustu myös