Mustakaulauikku

Mustakaulauikku

Podiceps nigricollis

Tunnista mustakaulauikku äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Melko harvinainen

Mustakaulauikku on uikkulintu, jota sekoitetaan helposti mustakurkku-uikkuun. Se tunnetaan erityisesti täysin mustasta kaulastaan ja kullankeltaisista poskihöyhenistään. Laji pesii usein pieninä yhdyskuntina rehevillä, suojaisilla vesillä ja sitä tavataan laajasti lähes kaikissa maanosissa Oseaniaa lukuun ottamatta.

Tiesitkö tätä?

  • Pesii usein kelluvissa pesissä ruovikon suojassa pieninä yhdyskuntina.
  • Soidinvaiheessa korvamaiset, kultaoranssit poskihöyhenet levittyvät näyttävästi sivuille.

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Juhlapuvussa pää ja kaula ovat kauttaaltaan mustat, silmä punainen ja korvan taakse suuntautuu kultaoranssi poskihöyhenviuhka; nokka on ohut ja hieman ylöspäin suuntautunut. Erottuu mustakurkku-uikusta erityisesti täysmustan kaulan ja hoikemman nokan perusteella, kun taas mustakurkku-uikulla on ruosteenpunainen kaula ja toisenlainen päähöyhenistö.

Heimo

uikut

Koko

Iso (varis)

Värit

musta, ruskea, keltainen, punainen, valkoinen

Elinympäristön kuvaus

Rehevät, matalat järvet ja lammet, joissa on runsaasti rantakasvillisuutta kuten ruovikoita ja saraikkoja; myös muut sulkeutuneet ja suojaisat vesialueet.

Ruokavalio

Sukeltamalla pyydystettyjä vesihyönteisiä ja muita pieniä selkärangattomia; satunnaisesti myös pieniä kaloja.

Käyttäytyminen

Sukeltava ja ketterä uimari, joka hankkii ravintonsa veden alta. Pesii tavallisesti pienissä yhdyskunnissa ja rakentaa kelluvan pesän suojaisaan kasvillisuuteen; soidin on näyttävää pään nyökyttelyä ja höyhenviuhkojen esittelyä.

Lähteet

Tutustu myös