Merihanhi

Merihanhi

Anser anser

Tunnista merihanhi äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Yleinen

Merihanhi esiintyy laajalla alueella lähes koko Euraasiassa; eurooppalaiset merihanhet talvehtivat pääosin Länsi-Euroopassa ja Välimeren ympäristössä. Laji on runsastunut pitkällä aikavälillä metsästyksestä toipumisen myötä. Suomessa pesintä keskittyy saaristoon ja rannikolle, ja sisämaassa pesintöjä tunnetaan vain vähän. Pesimäkanta on noin 5 000–6 000 paria.

Tiesitkö tätä?

  • Haliaksella merihanhen kevätmuutto on aikaistunut yli kahdella viikolla ja syysmuutto viivästynyt noin kahdella viikolla pitkällä seuranta-ajalla.
  • Merihanhi on kesyhanhen kantamuoto.

Ääntely

Lentoääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Suurikokoinen harmahtava hanhi, jolla on iso pää, kolmiomainen aprikoosinsävyinen nokka ja vaaleanpunaiset jalat. Lennossa siiven vaalea harmaa etuosa erottuu hyvin. Ääni on voimakas, hieman käheä kaakatus. Erottuu muista harmaahanhista kookkaana, vaaleasävyisenä ja vaalean nokan sekä jalkojen yhdistelmällä.

Heimo

sorsat

Koko

Hyvin iso (joutsen)

Värit

harmaa, ruskea, oranssi, valkoinen

Elinympäristön kuvaus

Viihtyy rannikolla, kosteikoilla, järvillä, soilla ja avoimilla pelloilla, ja pesii usein pienillä, osin metsäpeitteisillä luodoilla. Talvikaudella oleskelee kosteikoilla, jokisuistoissa ja tulvaniityillä sekä maatalousympäristöissä.

Ruokavalio

Kasvinsyöjä, joka laiduntaa pääasiassa ruohovartisia kasveja sekä hyödyntää viljelyksillä saatavilla olevaa kasvustoa ja siemeniä; käyttää myös vesikasveja.

Käyttäytyminen

Muodostaa usein elinikäisiä pareja ja pesii maassa kasvillisuuden suojassa; naaras hautoo, ja molemmat emot puolustavat ja hoitavat poikasia. Liikkuu perheinä ja parvina, ja muutolla lintuja nähdään usein suurina parvina. Hangon lintuasemalla merihanhia havaitaan maaliskuun alusta lokakuun loppuun; kevätmuutto painottuu maalis–huhtikuun vaihteeseen ja syysmuutto huipentuu syys–lokakuun vaihteessa. Pitkällä aikavälillä syysmuuttajamäärät ovat kasvaneet.

Lähteet

Ääni: Joost van Bruggen, XC436358, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/436358

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.26291

Tutustu myös