Lyhytnokkahanhi

Lyhytnokkahanhi

Anser brachyrhynchus

Tunnista lyhytnokkahanhi äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Yleinen

Lyhytnokkahanhen runsain populaatio pesii Grönlannissa sekä Islannissa ja talvehtii Brittein saarilla. Huippuvuorilla on pienempi kanta, joka talvehtii Tanskasta Alankomaihin ulottuvalla rannikkoseudulla. Suomessa laji on läpimuuttaja, ja sen havaintomäärät ovat kasvaneet viime vuosina selvästi; myös Uudellamaalla lintuja on havaittu runsaammin keväisin.

Tiesitkö tätä?

  • Haliaksella lyhytnokkahanhen havaintomäärät ovat yli kymmenkertaistuneet seurantajakson aikana.
  • Islannissa lajia tavataan myös jäähtyneillä laavakentillä.

Ääntely

Ääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Harmahtavanruskea hanhi, vaaleanpunaiset jalat ja lyhyt tumma nokka, jonka tyvessä on kapea valkea juova ja kärjessä vaaleanpunainen täplä. Siipien yläpinta on siniharmaa. Pyrstön yläpinnassa kapea, hailakka tumma kärkivyö; kärjessä valkoista on runsaammin kuin monilla sukulaislajeilla. Näkyvästi lyhyt nokka auttaa erottamaan sen muista harmaista hanhista.

Heimo

sorsat

Koko

Hyvin iso (joutsen)

Värit

ruskea, harmaa, valkoinen

Elinympäristön kuvaus

Arktinen laji, joka pesii Grönlannissa, Islannissa ja Huippuvuorilla. Tavataan usein merenrannoilla, ja Islannissa myös jäähtyneillä laavakentillä.

Ruokavalio

Syö vihreitä kasvinosia; talvehtimisalueilla erityisesti viljan oraita. Laiduntaa parvina kuten muutkin hanhet.

Käyttäytyminen

Liikkuu ja muuttaa parvissa, usein muiden hanhien seurassa.

Lähteet

Tutustu myös