Tundrahanhi

Tundrahanhi

Anser albifrons

Tunnista tundrahanhi äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Hyvin yleinen

Tundrahanhi pesii laajalla alueella Euraasian ja Pohjois-Amerikan arktisilla alueilla sekä Grönlannissa. Eurooppalaiset linnut pesivät Ural-vuoriston länsipuolelta itään ja talvehtivat Länsi- ja Keski-Euroopassa. Muuttajamäärät ovat monin paikoin kasvaneet. Suomessa tundrahanhi on läpimuuttaja keväin ja syksyin. Haliaksella kevätmuutto näkyy maaliskuulta kesäkuulle melko harvalukuisena ja syksyllä runsaampana; pitkällä aikavälillä muuttajamäärät ovat selvästi kasvaneet.

Tiesitkö tätä?

  • Haliaksella tundrahanhen kevätmuutto on aikaistunut seurantajakson aikana keskimäärin jopa kuukaudella.
  • Haliaksella tundrahanhen muuttajamäärät ovat pitkällä aikavälillä jopa kymmenkertaistuneet.

Ääntely

Kutsu
Lentoääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Aikuisella on oranssit jalat ja nokka, nokan tyvellä leveä valkoinen otsakilpi sekä vatsassa epäsäännölliset mustat poikkijuovat; selkä on harmaasävyinen. Nuorelta puuttuu selvä vatsakuviointi ja otsakilpi on kapeampi, jolloin se voi muistuttaa merihanhea, mutta aikuisen valkoinen otsa ja musta vatsakuviointi erottavat tundrahanhen muista hanhista.

Heimo

sorsat

Koko

Hyvin iso (joutsen)

Värit

ruskea, harmaa, valkoinen, oranssi

Elinympäristön kuvaus

Pesii tundralla ja paikoin taigan avoimilla alueilla. Muutolla ja talvella suosii kosteikkoja, järvien ja lahtien rantoja sekä peltoja ja rantaniittyjä.

Ruokavalio

Kasvinsyöjä, joka käyttää pesimäalueilla pääasiassa tundran matalaa kasvillisuutta. Muutolla ja talvella se syö myös pelloilla ja kosteikoilla saatavilla olevia kasvien osia ja siemeniä.

Käyttäytyminen

Selväpiirteinen muuttolintu, joka muuttaa ja laiduntaa parvina. Suomessa tundrahanhia havaitaan keväällä maaliskuun ja kesäkuun välillä ja syksyllä syyskuun lopusta marraskuun alkuun; levähtämään kerääntyvien parvien koot ovat kasvaneet.

Lähteet

Ääni: Pascal Christe, XC984135, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/984135

Ääni: Robert Petersen, XC1089033, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/1089033

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.26289

Tutustu myös