Kortnæbbet gås

Kortnæbbet gås

Anser brachyrhynchus

Genkend kortnæbbet gås på stemmen eller et foto, og noter dine observationer i Fuglepas.

  • Hent i App Store
  • Hent i Google Play
Forekomst: Almindelig

Kortnæbbet gås (Anser brachyrhynchus) er en grå gås med lyserøde ben og et kort, tofarvet næb i sort og lyserødt. Arten er opdelt i to bestande, der yngler i det nordatlantiske Arktis, bl.a. på Island/Grønland og på Svalbard. Den ligner sædgås, men virker mere kompakt i hovedet og har markant kortere næb. Den bliver typisk 64–76 cm lang med et vingefang på 137–161 cm.

Vidste du?

  • Kan blive omkring 10–20 år gammel.
  • Det korte, lyserødt-sorte næb har givet arten sit navn.

Stemme

Lyd

Om arten

Kendetegn

Middelstor, gråbrun gås med lyserøde ben og et kort næb, der er sort med et lyserødt bånd. Hovedet virker mere kompakt end hos sædgås, og den korte næbprofil er et nøglekendetegn; skelnes fra sædgås ved de lyserøde ben og det kortere, lyserødt-sorte næb.

Familie

Anatidae

Størrelse

Meget stor (svane)

Farver

brun, grå, hvid

Om levestedet

Yngler på åbne arktiske heder og tundra. Uden for yngletiden ses den på åbne græsarealer, enge, landbrugsmarker og kystnære vådområder med lav vegetation.

Føde

Overvejende planteæder, der græsser på kort vegetation som græs og urter samt tager skud, blade og spildkorn på marker.

Adfærd

Danner ofte større flokke, fouragerer på jorden og bevæger sig mellem arktiske yngleområder og mildere vinterkvarterer. Kommunikerer med tydelige kald i flugt og under fouragering.

Kilder

Se også