Lapintiira

Lapintiira

Sterna paradisaea

Tunnista lapintiira äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Hyvin yleinen

Lapintiira on Euraasian ja Pohjois-Amerikan pohjoisosien pesimälaji; eteläisimmät populaatiot pesivät Irlannissa ja Yhdysvaltojen länsiosissa, mutta pääosa levinneisyydestä kattaa arktiset alueet. Se talvehtii pääosin Etelämannerta ympäröivillä valtamerillä ja on poikkeuksellisen pitkämatkainen muuttaja. Maailmankannan arvioidaan mahdollisesti taantuvan. Suomessa lapintiira on runsas saaristossa, ja sisämaassa yhtenäisin levinneisyysalue on aivan pohjoisimmassa Lapissa; lisäksi se pesii Koillismaan, Kainuun ja Pohjanmaan laajoilla vesillä sekä Saimaalla. Vuonna 2011 Suomen pesimäkannaksi arvioitiin 60 000–90 000 paria.

Tiesitkö tätä?

  • Haliaksen pitkäaikaisseurannassa lapintiira on runsastunut, ja ulkosaaristossa kannan on todettu hyötyneen minkin poistamisesta.
  • Valopaikantimien mukaan yksi lapintiira voi lentää vuodessa muuttomatkoillaan jopa 96 000 kilometriä.

Ääntely

Ääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Hento tiira, tummanpunainen nokka yleensä ilman mustaa kärkeä, lyhyet jalat ja pyöreähkö pää. Istuessaan pitkä pyrstö ulottuu selvästi siivenkärkien yli (ero kalatiiraan). Lennossa käsisiiven kärjessä on vain kapea tumma reunus ja kaikki lentosulat vaikuttavat läpikuultavilta; äänet ovat korkeampia ja heleämpiä kuin kalatiiralla.

Heimo

Sternidae

Koko

Keskikokoinen (rastas)

Värit

harmaa, valkoinen, musta, punainen

Elinympäristön kuvaus

Pesii ulkomeren puuttomilla kallio- ja soraluodoilla, arktisilla rannoilla ja tundralla sekä suurilla sisävesillä, usein sekayhdyskunnissa muiden lokkilintujen kanssa. Talvehtii pääosin Etelämannerta ympäröivillä valtamerillä.

Ruokavalio

Merialueilla pääasiassa pieniä kaloja, äyriäisiä ja hyönteisiä; sisämaassa enimmäkseen hyönteisiä.

Käyttäytyminen

Saapuu pesimäseuduille yleensä kalatiiraa aiemmin ja lähtee syysmuutolle sitä varhemmin; syysmuutto on kevättä vaatimattomampaa. Pesii usein yhdyskunnissa ja puolustaa pesäaluettaan tarmokkaasti. Suomessa lapintiira saapuu usein jo huhtikuun puolivälin jälkeen, ja kevätmuuton huippu on toukokuun alussa.

Lähteet

Ääni: Doug Hynes, XC564600, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/564600

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.27802

Tutustu myös