Kalatiira

Kalatiira

Sterna hirundo

Tunnista kalatiira äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Yleinen

Kalatiira pesii laajalla alueella Euraasiassa ja Pohjois-Amerikassa; Euroopassa levinneisyys painottuu Pohjois- ja Itä-Eurooppaan. Se pesii meren saaristossa sekä monenlaisilla sisävesillä ja talvehtii Afrikan rannikoilla. Suomessa kalatiira on yleinen pesimälaji meren saaristossa sekä kaikenlaisilla sisämaan vesialueilla eteläiseen Lappiin asti; pesimäkanta on noin 50 000 paria, joista viidennes pesii meren saaristossa.

Tiesitkö tätä?

  • Kalatiiran kevätmuutto aikaistui Haliaksen seurantajakson aikana keskimäärin kymmenellä vuorokaudella.
  • Minkin poistaminen saaristosta on parantanut kalatiirojen pesimämenestystä.

Ääntely

Kutsu
Lentoääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Valkoinen vartalo, harmahtavat siivet ja musta päälaki; punaiset jalat ja oranssinpunainen nokka, jonka kärki on musta. Istuvalla linnulla siivenkärjet yltävät pyrstön kärjen tasalle (hyvä ero lapintiiraan), ja lennossa vain sisimmät käsisulat ovat läpikuultavia, kärjessä tumma kiilamainen kuvio. Talvipuvussa otsa on valkea ja nokka tumma.

Heimo

Sternidae

Koko

Keskikokoinen (rastas)

Värit

harmaa, valkoinen, musta, punainen

Elinympäristön kuvaus

Pesii meren sisä- ja välisaaristossa puuttomilla luodoilla sekä monenlaisilla järvillä ja joilla, paikoin myös katoilla.

Ruokavalio

Syö lähes yksinomaan kalaa, jonka se pyydystää syöksysukeltamalla pinnan tuntumasta; kesällä syö myös vesihyönteisiä ja ilmassa parveilevia hyönteisiä, ja muutolla lisäksi äyriäisiä.

Käyttäytyminen

Pesii sekä yhdyskunnissa että yksittäispareina ja puolustaa pesäänsä äänekkäästi. Pitkän matkan muuttaja. Haliaksella kalatiira on säännöllinen pesimälaji ja näkyvä läpimuuttaja: kevään ensimmäiset havaitaan yleensä huhtikuun puolivälissä, ja syysmuutto alkaa heinäkuun loppupuoliskolla huipentuen elokuun alkuun.

Lähteet

Ääni: Sonothèque ADVL, XC731701, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/731701

Ääni: Jingwen Sun, XC792900, CC BY 4.0 https://xeno-canto.org/792900

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.27801

Tutustu myös