Pikkutiira

Pikkutiira

Sternula albifrons

Tunnista pikkutiira äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Hyvin harvinainen

Pikkutiiran levinneisyys ulottuu Pohjois-Afrikasta Itämerelle, Lähi-itään, Venäjän länsiosiin sekä Keski-, Itä- ja Etelä-Aasiaan; Euroopassa levinneisyys on hyvin laikuittaista. Eteläisimmät populaatiot ovat paikkalintuja, eurooppalaiset populaatiot muuttavat Länsi-Afrikan, Arabian niemimaan ja Intian rannikoille. Suomessa pikkutiira on hyvin harvalukuinen pesimälaji; muutamien kymmenien parien kokoinen pesimäkanta keskittyy Perämeren rannikolle, ja laji on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi. Suomesta pikkutiirat muuttavat lounaaseen, ja syyskuun alun jälkeen laji on Suomessa hyvin harvinainen.

Tiesitkö tätä?

  • Pikkutiira on havaittu Haliaksella 16 kertaa vuoden 2022 loppuun mennessä; havainnot ajoittuvat huhtikuun lopulta heinäkuun alkuun.
  • Pikkutiira on maailman pienimpiä tiiroja.

Ääntely

Lentoääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Pikkutiira on pienin tiiralaji. Selkä ja siivet ovat vaaleanharmaat ja vatsapuoli valkoinen; päässä on musta lakki ja selkeä valkoinen otsalaikku, ja nokka on keltainen mustakärkinen, jalat oranssit. Pieni koko, keltainen nokka ja valkoinen otsa erottavat sen muista tiiroista.

Heimo

Sternidae

Koko

Keskikokoinen (rastas)

Värit

valkoinen, harmaa, musta, keltainen, oranssi

Elinympäristön kuvaus

Mieluisinta pesimäympäristöä ovat hiekkarannat ja kivikkoiset rannat, suola-altaat sekä jokisuistot.

Ruokavalio

Syö pieniä kaloja ja äyriäisiä, joita se pyydystää syöksysukeltamalla usein lekuteltuaan ensin paikallaan.

Käyttäytyminen

Eurooppalaiset populaatiot muuttavat, eteläiset ovat paikkalintuja. Pohjoisimmille pesimäalueille saavutaan huhtikuun lopussa–toukokuun alussa ja syysmuutolle lähdetään viimeistään elokuun lopussa. Saalistaessaan se lekuttelee paikallaan veden yllä.

Lähteet

Ääni: Jochem verweij, XC902155, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/902155

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.27821

Tutustu myös