Kottarainen

Kottarainen

Sturnus vulgaris

Tunnista kottarainen äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Hyvin yleinen

Kottaraisen luontainen levinneisyys kattaa Euraasian, ja ihmisen vaikutuksesta se on levinnyt kaikille mantereille Etelämannerta lukuun ottamatta. Pohjois-Euroopan kanta muuttaa talvehtimaan pääasiassa Länsi- ja Keski-Eurooppaan sekä Välimeren alueelle. Kannat ovat taantuneet monin paikoin maatalousympäristöjen muutosten myötä. Suomessa kottarainen pesii koko maassa aivan pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta.

Tiesitkö tätä?

  • Kottaraisen kevätmuutto aikaistui seurantajakson aikana keskimäärin neljällä vuorokaudella.
  • Kottaraisten suuret parvet muodostavat yöpymispaikoillaan aaltoilevia, yhtenäisesti liikkuvia pilviä.

Ääntely

Laulu
Kutsu

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Keskikokoinen, kiiltävän musta lintu, jonka höyhenpuku taittaa vihreään ja purppuraan ja on talvella vaaleapilkkuinen; keväällä nokka on keltainen, muuten tumma. Nuoret ovat sulkasatoon asti harmaanruskeita. Kävelee maassa (ei hyppele) ja lentää suoraviivaisesti kolmiomaisin siivin. Laulu on kovaäänistä ja monipuolista, usein matkintoja sisältävää.

Heimo

kottaraiset

Koko

Keskikokoinen (rastas)

Värit

musta, vihreä, valkoinen, keltainen, ruskea

Elinympäristön kuvaus

Viihtyy avoimissa maastoissa pelloilla, laitumilla ja rantaniityillä sekä taajamissa, jos pesäkoloja on tarjolla. Karjatilat ja hevostallit houkuttelevat runsaan ravinnon vuoksi; yöpymiseen kelpaavat laajat ruovikot.

Ruokavalio

Kaikkiruokainen: syö erityisesti selkärangattomia kuten lieroja, toukkia ja kovakuoriaisia sekä marjoja ja hedelmiä. Loppukesällä ja syksyllä marjat ovat tärkeitä, ja rannoilla se etsii matoja ja nilviäisiä vesirajasta.

Käyttäytyminen

Parvilintu, joka voi kerääntyä suuriin ja äänekkäisiin parviin etenkin muuttoaikoina ja yöpymispaikoilla, ja parvet tekevät näyttäviä yhtenäisiä lentokuvioita. Koiras laulaa pitkään ja monipuolisesti, matkien myös muiden lajien ääniä. Liikkuu maassa kävellen ja lentää voimakkaasti, suoraan. Syysmuutto on usein kaksivaiheinen, ja aikuiset suuntaavat pidemmälle kuin nuoret. Haliaksella kottarainen on yleinen kevät- ja syysmuuttaja: kevätmuutto alkaa maaliskuun alkupuolella, ja syysmuutto on kaksivaiheinen – välimuutto huipentuu elokuun lopulla ja toinen aalto lokakuun puolivälin jälkeen. Muuttajamäärät vähenivät 1970–1990-lukujen alkuun, mutta ovat sittemmin kääntyneet nousuun.

Lähteet

Ääni: Marie-Lan Taÿ Pamart, XC474427, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/474427

Ääni: Sonothèque ADVL, XC934628, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/934628

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.36817

Tutustu myös