Špaček obecný

Špaček obecný

Sturnus vulgaris

Poznej druh špaček obecný podle hlasu nebo fotky a zapisuj svá pozorování do Ptačího pasu.

  • Stáhnout z App Store
  • Stáhnout z Google Play
Hojnost: Velmi běžný

Špaček obecný je společenský pěvec s kovově lesklým peřím, původně rozšířený v Eurasii a člověkem zavlečený i na jiné kontinenty, kde místy zdomácněl. Hnízdí v dutinách stromů i budov a ochotně využívá budky, přičemž se dobře přizpůsobuje životu v kulturní krajině i ve městech. Proslulý je proměnlivým zpěvem s imitacemi a po hnízdění vytváří velká hejna, která společně nocují.

Víš, že…?

  • Špaček často mistrně napodobuje hlasy jiných ptáků i různé zvuky z okolí.
  • Po vyhnízdění vytváří synchronně manévrující hejna, známá svými efektními leteckými obrazci.

Hlas

Zpěv
Volání

O druhu

Určování

O něco menší než kos; kompaktní pták s krátkým ocasem a špičatými křídly, v letu s „šípovitou“ siluetou. V létě je tmavý s kovově zeleným až fialovým leskem, v zimě nápadně bíle tečkovaný; zobák je v teplé části roku žlutý, v chladné tmavý, nohy hnědorůžové. Mladí ptáci jsou šedohnědí se světlejším hrdlem. Od kosa se liší kratším ocasem, delším a štíhlejším zobákem a chůzí po zemi (kos spíše poskakuje); v zimě pomáhá rozlišení výrazné tečkování.

Čeleď

Sturnidae

Velikost

Střední (drozd)

Barvy

černý, zelený, bílý, žlutý, hnědý

O prostředí

Obývá mozaiku otevřených a polootvorených stanovišť: světlé listnaté lesy, parky, zahrady, sady, louky a pastviny; často také zemědělskou krajinu a vinice. Díky toleranci k člověku je běžný i v intravilánu měst, pokud má v dosahu dutiny a otevřené plochy k hledání potravy.

Potrava

Na jaře a v časném létě převládá živočišná složka (především hmyz a další bezobratlí, včetně larev a plžů), později se více živí rostlinnou potravou, hlavně dužnatými plody a semeny. Potravu sbírá na zemi, v trávě, na keřích i ve stromoví.

Chování

Je velmi společenský; hnízdí jednotlivě i koloniálně a využívá dutiny stromů i staveb. Zpívá z výrazných stanovišť a do zpěvu vkládá imitace. Po zahnizdění se sdružuje do hejn a hromadně nocuje v rákosinách či korunách stromů. Na zemi rychle chodí s typickým pohybováním hlavou; let má rychlý a přímý. Část populací je tažná, jiné jsou převážně stálé.

Zdroje

Nahrávka: Marie-Lan Taÿ Pamart, XC474427, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/474427

Nahrávka: Sonothèque ADVL, XC934628, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/934628

Podívej se také