Punakottarainen

Punakottarainen

Pastor roseus

Tunnista punakottarainen äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Melko harvinainen

Punakottarainen pesii yhdyskunnissa viljelysmaiden ja arojen vaikutuspiirissä Kaakkois-Euroopasta Keski-Aasiaan, lähimmillään Unkarin alavilla mailla. Se ei ole pesimäpaikkauskollinen vaan seuraa ravintotilannetta, erityisesti heinäsirkkaesiintymiä, ja talvehtii Intiassa. Länteen ja pohjoiseen suuntautuvien vaellusten voimakkuus vaihtelee vuosittain ja sijoittuu yleensä kesä–elokuulle. Suomessa punakottarainen on nykyään vuosittainen vieras.

Tiesitkö tätä?

  • Haliaksella punakottarainen on havaittu vuoteen 2020 mennessä vain kolmesti.
  • Lajin aiempi suomenkielinen nimi on ruusukottarainen.

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Muodoltaan kottaraista muistuttava. Vanha lintu erottuu vaaleanpunaisesta ruumiistaan ja mustasta päästä, siivistä, pyrstöstä ja alaperästä; koiraalla on päässä töyhtö. Nuori lintu on kauttaaltaan vaaleanruskea, nokka keltainen ja ohjas vaalea, mikä voi muistuttaa nuorta kottaraista, mutta kokonaisilme on vaaleampi.

Heimo

kottaraiset

Koko

Keskikokoinen (rastas)

Värit

musta, punainen

Elinympäristön kuvaus

Viljelysmaiden ja arojen vaikutuspiirissä olevat avomaat; pesii kivikoissa, rakennuksissa ja muissa koloissa.

Ruokavalio

Ravinto koostuu pääosin hyönteisistä, erityisesti heinäsirkoista, ja muista selkärangattomista; lisäksi käyttää kausittain kasvisravintoa, kuten marjoja, hedelmiä ja siemeniä.

Käyttäytyminen

Pesii yhdyskunnissa ja seuraa ravintotilannetta, eikä ole pesimäpaikkauskollinen. Talvehtii Intiassa. Länteen ja pohjoiseen suuntautuvien vaellusten voimakkuus vaihtelee vuosittain.

Lähteet

Tutustu myös