Jalohaikara

Jalohaikara

Ardea alba

Tunnista jalohaikara äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Hyvin harvinainen

Jalohaikara on laajalle levinnyt suuri valkoinen haikara, jonka Euroopan esiintyminen on alun perin painottunut kaakkoon. Viime vuosikymmeninä laji on levittäytynyt nopeasti länteen ja pohjoiseen. Suomessa aiemmin harvinainen jalohaikara havaitaan nykyisin vuosittain satoina yksilöinä, ja ensipesintä todettiin vuonna 2018. Haliaksella havaintomäärät kasvoivat selvästi vuoden 2015 jälkeen, ja havainnot painottuvat huhti–toukokuulle sekä loppukesään–alkusyksyyn.

Tiesitkö tätä?

  • Jalohaikaran koristehöyheniä käytettiin aikoinaan naisten hattujen koristeina; höyhenkaupan loputtua kannat elpyivät.
  • Soidinaikaan nokka voi punertua, kun taas muulloin se on keltainen.

Ääntely

Kutsu

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Suuri, kokonaan valkoinen haikara. Nokka on keltainen (soidinaikaan osin punertava) ja jalat mustat. Muistuttaa harmaahaikaraa kooltaan ja olemukseltaan, mutta harmaahaikara on väriltään harmaa; silkkihaikara on myös valkoinen, mutta sillä on musta nokka ja keltaiset varpaat.

Heimo

haikarat

Koko

Iso (varis)

Värit

valkoinen, keltainen, musta

Elinympäristön kuvaus

Matalavetiset rannat, kosteikot ja merenlahdet.

Ruokavalio

Syö pääasiassa kalaa, mutta myös äyriäisiä, sammakoita, salamantereita, käärmeitä ja vesihyönteisiä sekä heinäsirkkoja, jyrsijöitä ja lintuja.

Käyttäytyminen

Pesii yksittäispareina tai suurissa yhdyskunnissa usein muiden haikaralajien kanssa. Soidin on näyttävä: linnut tervehtivät pariaan, lentävät kaulat ojossa, ääntelevät ja levittävät hartioiden pitkät koristehöyhenet.

Lähteet

Ääni: Jonathon Jongsma, XC131650, CC BY-SA 3.0 https://xeno-canto.org/131650

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.26105

Tutustu myös