Lehmähaikara

Lehmähaikara

Ardea ibis

Tunnista lehmähaikara äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Melko harvinainen

Lehmähaikara on pieni, enimmäkseen valkoinen haikara, joka on erikoistunut saalistamaan maalla ja seuraamaan laiduneläimiä. Se on alkujaan Afrikasta, Lounais-Aasiasta ja Etelä-Euroopasta, mutta on levittäytynyt poikkeuksellisen nopeasti lähes kaikille mantereille, myös Amerikkaan. Suomessa laji on harvinainen satunnaisvieras.

Tiesitkö tätä?

  • Nimensä mukaisesti se seuraa usein karjaa, nappaillen eläinten liikkeen paljastamia hyönteisiä, ja voi istua myös niiden selässä.
  • Laji on viime vuosikymmeninä levittäytynyt voimakkaasti ja asuttanut uusia alueita monilla mantereilla.

Ääntely

Kutsu

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Pienikokoinen valkea haikara, jolla pesimäaikana on keltainen töyhtö sekä pitkät keltaiset koristehöyhenet selässä ja rinnassa. Jalat ovat pesimäaikana oranssit ja muulloin harmaat; nokka on keltainen ja monia haikaroita lyhyempi. Selvästi pienempi kuin jalohaikara ja silkkihaikara, ja erotettavissa myös lyhyemmän, tukevamman näköisen nokan perusteella.

Heimo

haikarat

Koko

Iso (varis)

Värit

valkoinen, oranssi, keltainen

Elinympäristön kuvaus

Viihtyy niityillä, laitumilla, peltomaisemissa, aroilla, soilla ja riisipelloilla; on muita haikaroita vähemmän sidoksissa varsinaisiin kosteikkoihin. Pesimäyhdyskunnat sijaitsevat tyypillisesti vesistöjen läheisyydessä.

Ruokavalio

Syö pääasiassa hyönteisiä ja muita niveljalkaisia, myös karjaeläimistä löytyviä punkkeja ja kärpäsiä; ottaa lisäksi äyriäisiä, nilviäisiä, sammakkoeläimiä, kaloja, matelijoita, lintuja ja jyrsijöitä.

Käyttäytyminen

Ruokailee usein karjan ja muiden suurten nisäkkäiden seurassa avoimilla alueilla hyödyntäen niiden liikkeen häiritsemiä saaliseläimiä, usein ryhmissä. Pesii yhdyskunnissa puissa tai pensaissa. Osa kannoista muuttaa, osa on levittäytyviä.

Lähteet

Tutustu myös