Harakka

Harakka

Pica pica

Tunnista harakka äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Hyvin yleinen

Harakka on hyvin laajalle Euraasiaan levinnyt varislintu, joka pesii usein ihmisen läheisyydessä, mutta myös nuorissa tiheissä metsiköissä. Laji on tyypillinen paikkalintu, joka pysyttelee pesimäseuduillaan ympäri vuoden eikä liiku kovin pitkiä matkoja. Kannat kasvoivat monin paikoin vainoamisen päätyttyä ja kaupungistumisen myötä. Suomessa harakka pesii lähes koko maassa; pesimäkannan kooksi on arvioitu noin 140 000–200 000 paria. Kanta kasvoi 1970–2000-luvuilla, mutta kääntyi 2000-luvun alussa laskuun jätehuollon tehostumisen ja kaupunkiympäristöjen siistiytymisen seurauksena.

Tiesitkö tätä?

  • Haliaksella harakan esiintyminen keskittyy syksyyn, ja oletettavasti suurin osa havaituista on nuoria lintuja.
  • Harakka rakentaa pesäänsä risuista katon, joka suojaa munia ja poikasia varislinnuilta.

Ääntely

Kutsu
Varoitusääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Pitkäpyrstöinen, selvästi mustavalkoinen varislintu: kiiltävän musta pää, selkä ja rinta, valkea vatsa ja suuret valkoiset siipilaikut; pyrstö on erittäin pitkä ja vihreänhohtoinen. Ääni on karkea, räkättävä räksätys.

Heimo

varikset

Koko

Keskikokoinen (rastas)

Värit

musta, valkoinen, sininen, vihreä

Elinympäristön kuvaus

Pesii usein ihmisen läheisyydessä taajamissa, kaupunkien puistoissa ja maaseutuympäristöissä, mutta myös nuorissa tiheissä metsiköissä; rakentaa katetun risupesän puuhun.

Ruokavalio

Kaikkiruokainen: syö hyönteisiä, matoja, siemeniä ja hedelmiä sekä jätteitä, ja ryöstelee myös lintujen munia ja poikasia. Vierailee talviruokinnoilla, joilla kelpaavat erityisesti auringonkukansiemenet, pähkinät sekä tali ja rasva.

Käyttäytyminen

Tyypillinen paikkalintu, joka pysyttelee pesimäseuduillaan ympäri vuoden; suurin osa harakoista pysyy alle 50 kilometrin päässä syntymäpaikastaan. Syksyllä nuoret yksilöt voivat kierrellä ja liikkua äänekkäissä parvissa. Valpas ja tarkkaavainen, usein tähystää ympäristöään korkealta.

Lähteet

Kuva: Charlesjsharp, CC BY-SA 4.0

Ääni: Sonothèque ADVL, XC776701, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/776701

Ääni: Benoît Van Hecke, XC1073944, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/1073944

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.37122

Tutustu myös