Isohaarahaukka

Isohaarahaukka

Milvus milvus

Tunnista isohaarahaukka äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Melko harvinainen

Isohaarahaukka on eurooppalainen petolintu, jonka pesimäalueet painottuvat Pyreneiden niemimaalle, Ranskaan, Italiaan, Saksaan, Iso-Britanniaan ja Etelä-Ruotsiin; idässä ja kaakossa esiintyminen on laikuittaista. Laji on osittaismuuttaja: pohjoiset ja itäiset populaatiot muuttavat. Eteläiset populaatiot ovat ilmeisesti taantumassa, mutta esimerkiksi Ruotsin pesimäkanta kasvaa. Suomessa isohaarahaukkaa tavataan tyypillisesti maaliskuun lopulta toukokuun alkuun, huomattavasti harvemmin kesällä ja syksyllä; 2010-luvulla havaintoja on tehty myös talvikausina.

Tiesitkö tätä?

  • Suomessa isohaarahaukasta on tehty yli 200 havaintoa vuoden 2022 loppuun mennessä, ja määrät runsastuivat 2010-luvulla.
  • Haliaksella isohaarahaukka on havaittu viidesti vuoden 2022 loppuun mennessä.

Ääntely

Laulu

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Kookas, pitkäsiipinen haukka, jolla on selvästi haarautunut pitkä pyrstö. Yleisväritys on ruosteenruskea, siivissä erottuvat vaaleat käsisulkien tyvet ja tummat kärjet; lentää usein siivet loivassa V-asennossa. Erottuu haarahaukasta selvästi syvemmästä pyrstön haarasta ja lämpimämmän ruskeasta sävystään; nuoret yksilöt ovat aikuisia kalpeampia ja niiden pyrstö on vähemmän haarautunut.

Heimo

haukat

Koko

Iso (varis)

Värit

oranssi, harmaa, ruskea, valkoinen, musta

Elinympäristön kuvaus

Suosii avoimien peltojen, niittyjen ja metsänreunojen mosaiikkia sekä jokilaaksoja ja kulttuurimaisemia, joilta on helppo löytää ravintoa.

Ruokavalio

Monipuolinen petolintu, joka hyödyntää haaskoja ja saalistaa pieniä eläimiä, kuten jyrsijöitä ja pikkulintuja; voi ottaa myös matoja ja muuta helposti saatavaa ravintoa.

Käyttäytyminen

Osittaismuuttaja, jonka pohjoiset ja itäiset populaatiot muuttavat varhain keväällä. Liitelee usein korkealla pitkät siivet kevyesti V-asennossa ja ohjaa lentoa pitkällä, syvästi haarautuneella pyrstöllä.

Lähteet

Ääni: Pascal Christe, XC576967, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/576967

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.26519

Tutustu myös