Haarahaukka

Haarahaukka

Milvus migrans

Tunnista haarahaukka äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Hyvin harvinainen

Haarahaukka on yksi laajimmille alueille levittäytyneistä petolinnuista: sitä tavataan suurimmassa osassa Eurooppaa, Aasiaa, Afrikkaa ja Australiaa, ja pohjoiset linnut talvehtivat laajoilla alueilla Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja Lähi-idässä. Monin paikoin Euroopassa populaatiot taantuvat, mutta Venäjän kanta kasvaa. Suomessa haarahaukka on levinneisyysalueensa luoteisreunalla harvalukuisena pesijänä ja läpimuuttajana; pesimäkanta koostuu korkeintaan muutamista kymmenistä pareista.

Tiesitkö tätä?

  • Haliaksella haarahaukan havaintomäärät ovat yli viisinkertaistuneet seurantajakson aikana, mikä selittynee Venäjän kannan kasvulla.
  • Haarahaukka on yksi maailman laajimmalle levinneistä ja runsaimmista petolinnuista.

Ääntely

Laulu
Kutsu

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Keskikokoinen, tummanruskea haukka, jolla on pitkähköt siivet, vaalea siipilaikku ja matalasti haarautunut pyrstö. Liitää notkeasti ja kaartaa usein; pyrstön haaroitus ja siipien vaaleat laikut auttavat erottamaan sen samannäköisistä petolinnuista.

Heimo

haukat

Koko

Iso (varis)

Värit

ruskea, musta, harmaa, valkoinen, keltainen

Elinympäristön kuvaus

Laaja-alaisesti sopeutunut petolintu, jota tavataan monenlaisissa ympäristöissä; usein avointen alueiden ja vesistöjen läheisyydessä, metsien ja kulttuurimaisemien mosaiikissa.

Ruokavalio

Monipuolinen opportunisti ja haaskansyöjä, joka hyödyntää helposti saatavilla olevaa ravintoa: haaskoja, pieniä eläimiä ja vesistöjen antia sekä myös ihmistoimintaan liittyviä ravinnonlähteitä.

Käyttäytyminen

Liitää notkeasti ja kaartaa usein; muuttaa usein parvina. Haliaksella haarahaukka on jokavuotinen, harvalukuinen läpimuuttaja, jota tavataan keväällä huhtikuun puolivälin–kesäkuun lopun ja syksyllä elokuun alun–lokakuun alun välillä, yleensä yksittäisinä yksilöinä.

Lähteet

Ääni: Jairam Vijayan, XC881012, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/881012

Ääni: Joost van Bruggen, XC431988, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/431988

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.26518

Tutustu myös