Hiiripöllö

Hiiripöllö

Surnia ulula

Tunnista hiiripöllö äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Melko harvinainen

Hiiripöllö on sirkumboreaalinen laji, jota esiintyy koko pohjoisen pallonpuoliskon havumetsävyöhykkeellä. Se pesii usein suon ja avointen ympäristöjen pirstomissa metsissä sekä tunturikoivikoissa. Laji on myyriin erikoistunut nomadi, joka valitsee pesimis- ja talvehtimisalueensa ravintotilanteen mukaan ja vaeltaa syksyisin ja talvisin vaihtelevissa määrin etelämmäs. Laajamittaiset muutokset pikkunisäkkäiden kannanvaihteluissa voivat olla lajille uhka. Suomessa hiiripöllön esiintyminen painottuu voimakkaasti pohjoiseen, ja Etelä-Suomen pesinnät ovat varsin harvassa. Pesivien hiiripöllöjen määrät vaihtelevat alueellisen ravintotilanteen mukaan, ja eteläisessä Suomessa laji on säännöllinen mutta harvalukuinen talvehtija.

Tiesitkö tätä?

  • Suomessa rengastetuista hiiripöllöistä on löydetty yksilöitä yli 2 500 kilometrin päästä Uralin itäpuolelta.
  • Hiiripöllö on päiväaktiivinen ja muistuttaa lennossa varpushaukkaa.

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Pitkäpyrstöinen, teräväsiipinen päiväaktiivinen pöllö. Selkä harmaanmustan ja valkoisen kirjava, vatsapuoli valkea ja tiheästi poikkijuovainen; kasvoja reunustavat mustat sivujuovat, ja silmät ovat keltaiset. Istuu usein näkyvillä puun latvassa, tolpan päässä tai ilmakaapelilla. Lennossa voi muistuttaa varpushaukkaa, mutta pöllömäinen, suurempi pää erottaa sen.

Heimo

pöllöt

Koko

Iso (varis)

Värit

ruskea, valkoinen, harmaa, musta

Elinympäristön kuvaus

Pesii suon ja avointen ympäristöjen pirstomissa metsissä sekä tunturikoivikoissa; viihtyy myös hakkuuaukeiden ja suonlaitojen tuntumassa. Pesä on usein matalassa kolossa, pökkelön nokassa tai pöntössä.

Ruokavalio

Myyriin erikoistunut; pääravintona metsä- ja peltomyyrät. Syö toisinaan myös muita pieniä nisäkkäitä ja pieniä lintuja.

Käyttäytyminen

Päiväaktiivinen pöllö, joka saalistaa näkyviltä tähystyspaikoilta ja muistuttaa elintavoiltaan haukkaa. Nomadi, joka vaeltaa ravinnon perässä; vaeltajat voivat liikkua tuhansia kilometrejä.

Lähteet

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.29008

Tutustu myös