Čáp černý

Čáp černý

Ciconia nigra

Poznej druh čáp černý podle hlasu nebo fotky a zapisuj svá pozorování do Ptačího pasu.

  • Stáhnout z App Store
  • Stáhnout z Google Play
Hojnost: Vzácný

Čáp černý je velký, převážně černě zbarvený čáp s kovovým leskem, bílým břichem a nápadně červeným zobákem a nohama. Obývá rozsáhlé lesy v blízkosti vod, hnízdí skrytě na starých stromech či skalách a žije spíše jednotlivě. Areál sahá od většiny střední a východní Evropy přes mírné oblasti Asie až k Dálnému východu; zimuje v Africe nebo v jižní a východní Asii podle původu. Živí se hlavně rybami a další vodní kořistí, kterou loví v mělkých tocích a tůních.

Víš, že…?

  • Je monotypický druh – netvoří žádné poddruhy.
  • Klapání zobákem je slabší a kratší než u čápa bílého; jinak je spíše tichý.

O druhu

Určování

Velký čáp s převážně černým lesklým peřím a ostrým kontrastem bílého břicha; dospělí mají červený dlouhý zobák a červené nohy. Mladí ptáci jsou matně hnědaví bez výrazného lesku a se šedozeleným zobákem. V letu působí tmavě, s bílým břichem a černými křídly, letí s nataženým krkem a vysunutými nohami. Od čápa bílého se liší celkově tmavým vzhledem a černými spodními křídly, zatímco čáp bílý je převážně bílý s černými letkami.

Čeleď

Ciconiidae

Velikost

Velmi velký (labuť)

Barvy

černý, bílý, červený, zelený

O prostředí

Upřednostňuje rozsáhlé listnaté, smíšené i jehličnaté lesy s dostatkem klidných vodních toků, mokřadů a tůní. Hnízda staví vysoko na starých stromech nebo na skalních výchozech. Hnízdí od střední a východní Evropy přes mírné pásmo Asie až po Dálný východ a zimuje v tropech Afriky i jižní a východní Asii.

Potrava

Převážně ryby, dále obojživelníci (žáby, mloci), vodní hmyz a jeho larvy, drobní plazi; méně často i drobní savci a ptáci. Potravu hledá v mělkých vodách, na potocích, bystřinách a okrajích tůní.

Chování

Plachý a skrytě žijící druh, obvykle jednotlivě. Hnízdí na stromech či skalách v robustních hnízdech z větví; v hnízdní sezóně je monogamní. Při potravním shánění se pomalu brodí a vyhlíží kořist, při letu využívá stoupavé proudy a letí s nataženým krkem. Je tažný; po vyhnízdění a na tahu navštěvuje i otevřenější vodní plochy.

Zdroje

Podívej se také