Svartpannad törnskata

Svartpannad törnskata

Lanius minor

Känn igen svartpannad törnskata på läte eller foto och anteckna dina observationer i Fågelpass.

  • Hämta i App Store
  • Ladda ned på Google Play
Förekomst: Vanlig

Den svartpannade törnskatan är en medelstor törnskata i svart, grått och vitt med tydligt svart pannband och ofta en laxrosa ton på bröstet. Den häckar fläckvis från nordöstra Spanien och sydöstra Europa österut till Centralasien och övervintrar i södra Afrika. Beståndet minskar, men arten bedöms fortfarande som livskraftig.

Visste du det här?

  • Till skillnad från många andra törnskator spetsar den svartpannade törnskatan sällan byten på törnen.
  • Den svarta pannan som går in över näbbroten har gett arten dess svenska namn.

Fakta om arten

Kännetecken

Medelstor, grå törnskata (omkring 20 cm) med bred svart mask som fortsätter över pannan, jämngrå ovansida, vitaktig undersida med rosa ton, svarta vingar med vitt vingfält och svart stjärt med vita kanter. Skiljs från varfågeln på den mindre storleken, den svarta pannan och de relativt längre vingarna.

Familj

Laniidae

Storlek

Liten (gråsparv)

Färger

grå, vit, svart

Om livsmiljön

Öppna låglandslandskap, jordbruksmarker och betesmarker med spridda träd, gärna solitära träd och trädrader längs vägar.

Föda

Främst stora insekter som skalbaggar, fjärilar, gräshoppor och getingar; ibland små ryggradsdjur och frukt.

Beteende

Jagar från utsiktsplatser som ledningar, stängsel och grenar och kastar sig efter byten på marken eller i luften. Spetsar sällan byten, bara när födan är mycket riklig. I allmänhet tystlåten; oparade hanar kan sjunga med härmningar. Utpräglad långflyttare.

Källor

Upptäck också