Mindre gulbena

Mindre gulbena

Tringa flavipes

Känn igen mindre gulbena på läte eller foto och anteckna dina observationer i Fågelpass.

  • Hämta i App Store
  • Ladda ned på Google Play
Förekomst: Ganska sällsynt

Mindre gulbena är en slank nordamerikansk vadare med klart gula ben och tunn, rak svart näbb. Den häckar i Alaska och Kanada och flyttar vintertid till kusterna i södra Nordamerika och Sydamerika, med enstaka besök i Europa. Arten minskar kraftigt och är klassad som sårbar av IUCN.

Visste du det här?

  • Trots namnet är den inte närmast släkt med större gulbena utan med willetten.
  • Vinterflyttningen kan föra den ända till södra Sydamerika.

Fakta om arten

Kännetecken

Omkring 24 cm. Långa gula ben och tunn, rak mörk näbb ungefär lika lång som huvudet. Ovansidan är gråbrun med ljusa prickar, undersidan ljus med fin streckning på hals och bröst; i flykten syns en vit, fyrkantig övergump. Klart mindre än större gulbena och med kortare, rakare näbb; större och längre bent än grönbenan.

Familj

Scolopacidae

Storlek

Mellanstor (trast)

Färger

grå, vit, brun, gul

Om livsmiljön

Häckar i gläntor och vid skogstjärnar och myrar i taigan, med boet på marken på torra, öppna platser. Under flyttning och vinter vid grunda våtmarker, dammar och kustlaguner.

Föda

Små ryggradslösa djur som insekter och deras larver, kräftdjur och snäckor, som plockas från vattenytan, strandkanten och fuktig mark.

Beteende

Födosöker graciöst gående och plockande i grunt vatten; i flykten hörs ljusa, klara ”tju”-läten. Häckar glest; båda könen tar hand om ungarna, men honan lämnar ofta häckningsområdet innan ungarna är flygga.

Källor

Upptäck också