Lastovička obyčajná

Lastovička obyčajná

Hirundo rustica

Spoznaj druh lastovička obyčajná podľa hlasu alebo fotky a zapisuj svoje pozorovania do Vtáčieho pasu.

  • Stiahnuť z App Store
  • Stiahnuť z Google Play
Hojnosť: Veľmi bežný

Lastovička obyčajná je štíhla sťahovavá lastovička rozšírená v Európe, Ázii, severnej Afrike a Severnej Amerike. Je úzko spätá s človekom, často hniezdi v budovách a loví lietajúci hmyz nad otvorenou krajinou a vodnými plochami. Vyznačuje sa dlhým, hlboko vidlicovitým chvostom a gaštanovým čelom i hrdlom. V mnohých krajinách je považovaná za typický posol jari.

Vieš, že…?

  • Hniezdo stavia z blata zmiešaného so slinami a vystiela ho slamou či perím; často ho využíva opakovane.
  • Rada posedáva na drôtoch a sleduje hospodárske zvieratá, pri ktorých chytá hmyz vyrušený z trávy.

Hlas

Spev
Volanie
Hlas v lete

O druhu

Určovanie

Štíhla lastovička s lesklým tmavomodročiernym chrbtom, bledým spodkom s hrdzavým nádychom a nápadným gaštanovým čelom a hrdlom orámovaným tmavým pásom. Má veľmi dlhý, hlboko vidlicovitý chvost so svetlými škvrnami; samce mávajú dlhšie krajné perá. Od belorítky obyčajnej sa líši chýbajúcou bielou kostrčou a dlhším chvostom, od brehárky riečnej hnedastým nie je – brehárka je celkovo hnedastá s tmavou páskou na prsiach a kratším chvostom.

Čeľaď

Hirundinidae

Veľkosť

Malý (vrabec)

Farby

modrý, biely, červený, oranžový, čierny

O prostredí

Otvorená kultúrna krajina, poľnohospodárske oblasti, dediny a okraje vodných plôch; vyhľadáva stavby a konštrukcie s rímsami či trámami na prichytenie miskovitého hniezda. Vyhýba sa súvislým hustým lesom a úplne bezvegetačným oblastiam.

Potrava

Výhradne lietajúci hmyz, najmä muchy a ďalšie drobné dvojkrídlovce; výšku a miesto lovu prispôsobuje počasiu a často loví nízko nad zemou či vodou aj v okolí budov a zvierat.

Správanie

Loví v rýchlom, obratnom lete s prudkými zmenami smeru, odpočíva na drôtoch a rádoch. Hniezdi v blízkosti ľudí v pároch alebo v riedkych skupinách, počas sezóny môže mať viac znášok. Spev je jemné švitorenie s drsnejšími vsuvkami; mimo hniezdenia sa pred ťahom zhromažďuje do kŕdľov.

Zdroje

Pozri si aj