Belorítka obyčajná

Belorítka obyčajná

Delichon urbicum

Spoznaj druh belorítka obyčajná podľa hlasu alebo fotky a zapisuj svoje pozorovania do Vtáčieho pasu.

  • Stiahnuť z App Store
  • Stiahnuť z Google Play
Hojnosť: Veľmi bežný

Belorítka obyčajná je malý hmyzožravý vták z čeľade lastovičkovité, typický obyvateľ sídiel. Hniezdi v širokom pásme od Európy po severnú Áziu a zimuje v Afrike. Stavia si uzavreté hlinené hniezda na budovách, často v kolóniách, a loví lietajúci hmyz vo vzduchu.

Vieš, že…?

  • Hniezdo má tvar štvrťgule s malým vletovým otvorom pod rímsou.
  • Obaja partneri nosia mokrú hlinu z okrajov mlák a potokov a spoločne hniezdo stavajú.

Hlas

Volanie
Hlas v lete

O druhu

Určovanie

Drobná lastovička s kontrastne bielym spodkom tela a nápadne bielym trtáčom; vrch tela je lesklo modrastočierny. Chvost je plytko vykrojený, krídla úzke a špicaté. Od lastovičky obyčajnej sa líši chýbaním ryšavého hrdla a dlhých chvostových zástaviek; vo vzduchu aj pri sedení pod rímsami upúta čistobielym spodkom a bielym „zadkom“.

Čeľaď

Hirundinidae

Veľkosť

Malý (vrabec)

Farby

čierny, biely, modrý

O prostredí

Mestské a vidiecke sídla s murovanými stavbami, rímsami a presahmi striech; často využíva aj osamelé budovy v otvorenej krajine a hniezdi v kolóniách.

Potrava

Lietajúci hmyz, najmä muchy; prispôsobuje výšku a spôsob lovu počasiu, loví nízko nad vodou či vo väčších výškach a využíva miesta s koncentráciou hmyzu, napríklad pri pasúcom sa dobytku.

Správanie

Sťahovavý druh, väčšinu času trávi v lete nad otvoreným priestorom. Hniezdi spoločensky na budovách; pár spolu stavia hniezdo a obaja rodičia sa starajú o mláďatá. Hlas je príjemné, tiché švitorenie.

Zdroje

Pozri si aj