Haarapääsky

Haarapääsky

Hirundo rustica

Tunnista haarapääsky äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Hyvin yleinen

Haarapääsky on holarktinen laji, joka pesii suurimmassa osassa Euraasiaa ja Pohjois-Amerikkaa ja talvehtii laajalti Etelä-Amerikassa, Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, Kaakkois-Aasiassa ja Australian pohjoisosissa. Pesät tehdään tyypillisesti erilaisiin rakennuksiin ja rakenteisiin, joko yksittäin, ryhmissä tai yhdyskunnissa. Suomessa haarapääsky pesii koko maassa Pohjois-Lappia lukuun ottamatta, ja pesimäkannaksi on arvioitu 100 000–150 000 paria. Suomalaiset haarapääskyt talvehtivat rengastustietojen perusteella eteläisessä Afrikassa.

Tiesitkö tätä?

  • Haliaksen rengastusaineiston mukaan vanhat haarapääskyt lähtevät syysmuutolle keskimäärin kolme viikkoa ennen nuoria lintuja.
  • Haarapääskyn kevätmuutto on aikaistunut keskimäärin kahdeksalla vuorokaudella seurantajakson aikana.

Ääntely

Laulu
Kutsu
Lentoääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Pitkä, syvään haarautunut pyrstö, jossa pitkät ulommat pyrstösulat ja vaaleat pikkutäplät. Kurkussa ja otsassa punainen laikku, selkä sinimusta ja alapuoli vaalea; yläperä ei ole vaalea. Sekoitettavissa lähinnä ruostepääskyyn pitkien pyrstöjouhien vuoksi; nuorilla syksyllä pyrstöjouhet lyhyet ja kurkku sekä otsa vaaleammat.

Heimo

pääskyt

Koko

Pieni (varpunen)

Värit

sininen, valkoinen, punainen, oranssi, musta

Elinympäristön kuvaus

Pesii tyypillisesti erilaisissa rakennuksissa ja rakenteissa maaseudulla ja taajamissa; ruokailualueina pellot ja laitumet. Syysmuutolla parvet yöpyvät usein ruovikoissa.

Ruokavalio

Syö pääasiassa lennossa pyydystämiään hyönteisiä, lisäksi jonkin verran hämähäkkejä.

Käyttäytyminen

Pesimäkausi on pitkä, ja osa pareista kasvattaa kaksi poikuetta, mikä pidentää syysmuuttokautta. Vanhat linnut lähtevät syysmuutolle nuoria aiemmin, eivätkä vaihda sulkia ennen muuttoa; nuoret kiertelevät ennen muuttoa. Haliaksella ensimmäiset yksilöt saapuvat huhtikuun lopulla, kevään päämuutto on toukokuun puolivälissä, ja syysmuutto käynnistyy heinäkuun lopussa ja hiipuu syys–lokakuussa.

Lähteet

Ääni: Jonathon Jongsma, XC83449, CC BY-SA 3.0 https://xeno-canto.org/83449

Ääni: Robert Benson, XC757868, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/757868

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.32132

Tutustu myös