Kulík bledý

Kulík bledý

Pluvialis squatarola

Spoznaj druh kulík bledý podľa hlasu alebo fotky a zapisuj svoje pozorovania do Vtáčieho pasu.

  • Stiahnuť z App Store
  • Stiahnuť z Google Play
Hojnosť: Skôr vzácny

Kulík bledý je výrazný bahniak z čeľade kulíkovité, ktorý hniezdi v otvorenej tundre holarktídy. Ide o typicky sťahovavý druh, mimo hniezdenia využíva najmä pobrežné mokrade a rozsiahle prílivové bahná. Celosvetovo je hodnotený ako najmenej ohrozený, no dlhodobý trend populácie má skôr klesajúci charakter.

Vieš, že…?

  • Počas letu ho spoľahlivo prezrádzajú čierne „pazuchy“ krídel.
  • V svadobnom šate má nápadne čiernu spodinu od tváre po brucho ostro lemovanú bielou.

Hlas

Zvuk

O druhu

Určovanie

Veľký, robustný kulík s pomerne hrubým, čiernym zobákom a dlhšími nohami. V svadobnom šate má čiernu tvár, hrdlo a brucho s ostrým bielym lemom po bokoch a bielo‑čierno škvrnitý chrbát; mimo hniezdenia je celkovo sivobiely, jemne škvrnitý, bez teplých okrových tónov typických pre „zlaté“ kulíky. Počas letu je kľúčovým znakom jednotne čierne pazuchy krídel, ktoré príbuzné zlaté kulíky nemajú; hlas je výrazné, melancholické písknutie.

Čeľaď

Charadriidae

Veľkosť

Veľký (vrana)

Farby

čierny, biely, sivý

O prostredí

Hniezdi v nízkej, otvorenej tundre pri vodnatých plochách. Počas ťahu a zimovania uprednostňuje pobrežné mokrade: prílivové bahná, estuáre, slané močiary, lagúny a piesočné či štrkové pláže; niekedy využíva aj vnútrozemské plytčiny a zaplavené polia.

Potrava

Na hniezdiskách zbiera najmä hmyz a iné drobné bezstavovce; na pobreží vyhľadáva červy, kôrovce a mäkkýše, občas aj iné drobné živočíchy.

Správanie

Potravu získava typickým striedaním rýchlych behov a zastavení, kde zobákom zbiera alebo plytko sonduje. Často sa zdržiava v skupinách, je bdelý a pri vyrušení rýchlo vzlieta; hlas má prenikavé, pískavé volanie. Hniezdi na zemi na otvorených miestach s riedkou vegetáciou a ide o diaľkového migranta.

Zdroje

Pozri si aj