Tundrakurmitsa

Tundrakurmitsa

Pluvialis squatarola

Tunnista tundrakurmitsa äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Yleinen

Tundrakurmitsa pesii laajalla alueella Euraasian ja Pohjois-Amerikan puuttomalla tundralla ja talvehtii laajasti Pohjanmeren, Atlantin, Intian ja Tyynen valtameren rannikoilla. BirdLife Internationalin mukaan maailmankanta taantuu. Suomea lähimmät tundrakurmitsan pesimäalueet ovat Vienanmeren itäpuolella; Suomessa lajia tavataan pääosin läpimuuttajana touko–kesäkuussa sekä heinä–elokuussa, ja yksittäiset linnut voivat viivytellä rannikoilla pitkälle syksyyn. Aivan pohjoisimmilta tuntureilta on muutama kesähavainto. Myös Suomen kautta muuttavien määrät talvehtimisalueilla ovat osoittaneet taantumisen merkkejä.

Tiesitkö tätä?

  • Haliaksella suurimmat tundrakurmitsan kevätmuuton päiväsummat ovat ylittäneet 2 000 yksilöä.
  • Tundrakurmitsan mustat kainalohöyhenet erottuvat lennossa kaikissa puvuissa.

Ääntely

Ääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Juhlapuvussa vatsapuoli on nokasta peräaukkoon asti musta, selkä harmaan vaaleapilkkuinen ja kyljillä sekä päälaella valkoista. Talvipuku muistuttaa kapustarintaa, mutta tundrakurmitsan mustat kainalohöyhenet ja kolmitavuinen, kirkas pyy-ii-ee-ääni auttavat erottamaan lajit.

Heimo

kurmitsat

Koko

Iso (varis)

Värit

musta, valkoinen, harmaa

Elinympäristön kuvaus

Pesii puuttomalla tundralla; talvehtii ja levähtää muuttoaikoina rannikoilla, erityisesti lieterannoilla ja toisinaan kalliosaarilla.

Ruokavalio

Syö pääasiassa matoja, hyönteisiä, äyriäisiä, nilviäisiä ja muita pieniä selkärangattomia.

Käyttäytyminen

Pitkänmatkan muuttaja, jonka syysmuutto on kevättä pitkäkestoisempi; syksyllä vanhat linnut muuttavat nuoria aiemmin. Muuton aikana yksittäiset linnut ja pienet parvet lepäilevät rannoilla. Haliaksella kevätmuutto painottuu toukokuun loppuun ja kesäkuun alkuun, ja linnut lepäilevät Tulliniemen saaristossa. Syysmuutto on vaisumpaa mutta kestää heinäkuulta marraskuun alkuun. Pitkän aikavälin suuntausta Haliaksen aineistossa ei ole, mutta vuosien välinen vaihtelu on suurta.

Lähteet

Ääni: Jochem verweij, XC835257, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/835257

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.27556

Tutustu myös