Szlachar

Szlachar

Mergus serrator

Rozpoznaj gatunek szlachar po głosie lub zdjęciu i zapisuj swoje obserwacje w aplikacji Ptasi Paszport.

  • Pobierz z App Store
  • Pobierz z Google Play
Liczebność: Rzadki

Szlachar to smukły, rybożerny ptak z rodziny kaczkowatych, szeroko rozprzestrzeniony w Eurazji i Ameryce Północnej. Cechuje go postrzępiony czub na głowie oraz długi, wąski, piłkowany dziób przystosowany do chwytania śliskich ryb. Gatunek nie jest globalnie zagrożony wyginięciem.

Czy wiesz, że?

  • Piłkowany dziób działa jak haczyk, ułatwiając chwytanie i utrzymywanie śliskich ryb.
  • Gniazdo zakłada na ziemi, nierzadko daleko od wody, a samiec w tym czasie trzyma się w pobliżu na akwenie.

Głos

Głos w locie

O gatunku

Rozpoznawanie

Smukły tracz z wyraźnym, nastroszonym czubem i długim, wąskim, piłkowanym dziobem. Samiec w szacie godowej ma czarną z połyskiem głowę i grzbiet, biały dół szyi i brzuch oraz rdzawą pierś z pręgami; dziób i nogi czerwone. Samica brązowordzawa na głowie i szyi z rozmytym, białawym przodem szyi, reszta ciała szarawa. W locie widoczne jasne skrzydła z dwoma ciemnymi pasami. Od podobnej nurogęsi samicę szlachara odróżnia brak ostrego odcięcia barwy głowy od szyi, smuklejszy dziób i bardziej „rozczochrany” czub.

Rodzina

Anatidae

Wielkość

Duży (wrona)

Kolory

czarny, biały, szary, brązowy

O siedlisku

Zasiedla czyste wody stojące i płynące w strefie tundry, tajgi i lasów mieszanych, a także morskie wybrzeża, wysepki i fiordy. Zimą chętnie przebywa na rzekach o wartkim prądzie, które nie zamarzają.

Pożywienie

Wyłącznie pokarm zwierzęcy; głównie drobne ryby słodkowodne i morskie, chwytane podczas nurkowania, często w grupie.

Zachowanie

Sprawnie nurkuje i poluje zespołowo; w okresie godowym samiec wykonuje efektowne pokłony i „załamania” z towarzyszącymi głosami. Część populacji jest osiadła lub koczująca, a populacje północne migrują. Pisklęta szybko opuszczają gniazdo i podążają za samicą nad wodę.

Źródła

Zobacz też