Pełzacz leśny

Pełzacz leśny

Certhia familiaris

Rozpoznaj gatunek pełzacz leśny po głosie lub zdjęciu i zapisuj swoje obserwacje w aplikacji Ptasi Paszport.

  • Pobierz z App Store
  • Pobierz z Google Play
Liczebność: Bardzo pospolity

Pełzacz leśny to drobny ptak nadrzewny zamieszkujący większość Europy oraz leśną strefę Azji aż po Japonię. Wspinając się spiralnie po pniach, wyszukuje pokarm w szczelinach kory, pomagając sobie sztywnym ogonem i długimi pazurami. Bardzo podobny do pełzacza ogrodowego, ale różni się m.in. śpiewem i kilkoma subtelnymi cechami upierzenia. Gatunek uznawany jest globalnie za najmniejszej troski.

Czy wiesz, że?

  • Nocą potrafi grupowo wciskać się w dziuple, ustawiając głowy do środka, by lepiej się ogrzać.
  • Podczas żerowania podpiera się sztywnymi sterówkami jak miniaturowy dzięcioł.

Głos

Śpiew
Głos wabiący

O gatunku

Rozpoznawanie

Bardzo mały, smukły ptak o brązowo plamkowanym grzbiecie, białawym spodzie, długiej białej prędze nad okiem i cienkim, lekko zakrzywionym dziobie; porusza się spiralnie po pniach, podpierając sztywnym ogonem. Od pełzacza ogrodowego odróżnia go bielszy kuper, dłuższa i „czystsza” biała brew, nieco krótszy dziób i ogon oraz delikatny, opadający trel w śpiewie.

Rodzina

Certhiidae

Wielkość

Malutki (mysikrólik)

Kolory

brązowy, biały, szary

O siedlisku

Zasiedla lasy iglaste, liściaste i mieszane, chętnie z udziałem starodrzewów; często wybiera lasy górskie i chłodniejsze siedliska. Sporadycznie pojawia się w parkach i ogrodach z przewagą drzew iglastych.

Pożywienie

Głównie drobne bezkręgowce z kory drzew: owady, ich larwy, poczwarki, jaja oraz pająki; jesienią i zimą zjada też drobne nasiona. Rzadko chwyta owady w locie, czasem żeruje na ziemi.

Zachowanie

Żeruje, wspinając się spiralnie od podstawy pnia ku koronie, z krótkimi podskokami i podpieraną ogonem sylwetką. Zimą bywa w mieszanych stadach z sikorami, raniuszkami czy kowalikami, a na noc chowa się w dziuplach; jest zwykle mało płochliwy.

Źródła

Zobacz też