Stjertmeis

Stjertmeis

Aegithalos caudatus

Kjenn igjen stjertmeis på lyd eller bilde og loggfør observasjonene dine i Fuglepass.

  • Last ned fra App Store
  • Last ned på Google Play
Forekomst: Svært vanlig

Stjertmeis (Aegithalos caudatus) er en liten spurvefugl i stjertmeisfamilien, kjent for sin svært lange stjert, snøhvite hode og rosatoner på skuldrer og kroppssider. Den forekommer i en rekke underarter som grupperes i tre distinkte klader. Arten vever forseggjorte reir av mose og spindelvev og ses ofte i små, rastløse flokker, gjerne sammen med andre meiser.

Visste du?

  • Reiret er kuppelformet med sidedør og vevd av mose og spindelvev.
  • Den uvanlig lange stjerten utgjør en stor del av kroppslengden.

Lyd

Lokkelyd

Om arten

Kjennetegn

Liten, rund kropp med svært lang stjert. Snøhvitt hode kombinert med rosatoner på skuldrer og kroppssider; kort og fint nebb. Skilles lett fra andre meiser ved den uforholdsmessig lange stjerten og det nesten helt hvite hodet; andre meiser har som regel kortere stjert og mørkere hode.

Familie

Aegithalidae

Størrelse

Bitteliten (fuglekonge)

Farger

hvit, svart, brun, grå

Om leveområdet

Løv- og blandingsskog, gjerne i områder med bjørk der det finnes greinklyper egnet for reirbygging.

Føde

Hovedsakelig insekter og andre smådyr.

Atferd

Beveger seg raskt og rastløst i små grupper, ofte i blandingsflokker med andre meiser. Vever og bygger et stort, overbygd reir i en greinklype, med inngang på siden.

Kilder

Se også