Snøgås

Snøgås

Anser caerulescens

Kjenn igjen snøgås på lyd eller bilde og loggfør observasjonene dine i Fuglepass.

  • Last ned fra App Store
  • Last ned på Google Play
Forekomst: Vanlig

Snøgås (Anser caerulescens) er en trekkende gås i andefamilien som hekker i arktiske områder og overvintrer lenger sør. Arten opptrer ofte i store flokker og er kjent for to fargevarianter, en helt hvit og en mørkere «blå» form. I flukt viser den karakteristiske svarte vingespisser som kontrasterer mot det lyse.

Visste du?

  • De fleste par danner langvarige bindinger og vender ofte tilbake til samme hekkeområde.
  • De to fargevariantene tilhører samme art og kan opptre side om side i samme kull.

Lyd

Lyd

Om arten

Kjennetegn

To fargeformer: hvit form nesten helt hvit med svarte vingespisser i flukt; blå form med mørk gråblå kropp og hvitt hode og framhals. Rosa bein og rosa nebb med mørkt «smilefelt» langs nebbkanten, og en relativt slank bygning med middels lang hals. Skilles fra andre hvite gjess ved kombinasjonen av svarte vingespisser, rosa bein og det mørke smilefeltet; blå form er lett å kjenne igjen på det todelte fargemønsteret.

Familie

Anatidae

Størrelse

Svært stor (svane)

Farger

hvit, svart, rød

Om leveområdet

Hekker på arktisk tundra nær våtmarker, elvedeltaer og kystnære sletter. Utenom hekkesesongen bruker den grunne våtmarker, elvemunninger, innsjøer og åpne gress- og jordbruksområder.

Føde

Gresser og beiter på gress, starr, skudd, røtter, jordstengler og frø; utenom hekkesesongen også korn og annen planteføde på åpne marker og i våtmarker.

Atferd

Sterkt trekkende og svært sosial, ofte i store, støyende flokker som flyr i V-formasjon. Beiter gående på bakken eller i grunt vann og holder kontakt med gjennomtrengende lokkelyder.

Kilder

Se også