Snögås

Snögås

Anser caerulescens

Känn igen snögås på läte eller foto och anteckna dina observationer i Fågelpass.

  • Hämta i App Store
  • Ladda ned på Google Play
Förekomst: Ganska sällsynt

Snögåsen är en stor nordamerikansk gås som häckar i arktiska delar av Kanada, Alaska, nordvästra Grönland och nordöstra Sibirien och övervintrar främst i USA. Den förekommer i två tydliga färgmorfer: en helvit med svarta handpennor och en mörkare, ofta kallad blågås, med vitt huvud och vit överhals. Vid flyttningen ses den i stora, högljudda flockar; fåglar som dyker upp i Europa bedöms oftast vara parkrymlingar.

Visste du det här?

  • Snögåsen finns i två färgmorfer – vit och mörk ”blågås” – och mellanformer förekommer.
  • Den flyttar i jättelika flockar som kan rymma tusentals fåglar.

Läte

Läte

Fakta om arten

Kännetecken

Medelstor gås med rosa näbb med svart ”grin” längs näbbkanten och rosa ben. Den vita morfen är helt vit med svarta handpennor; den mörka morfen (blågås) har vitt huvud och övre hals och mörkt gråbrun kropp. Ungfåglar är gråare.

Familj

Anatidae

Storlek

Mycket stor (svan)

Färger

vit, svart, röd

Om livsmiljön

Häckar i öppna arktiska landskap, särskilt tundra. Vintertid längre söderut i öppna våtmarker och på jordbruksmark.

Föda

Främst gräs, men även frön och rötter.

Beteende

Mycket social och rör sig och flyttar i flock; lätet är ett kacklande, med ett hårdare, dovt varningsläte. Häckar på marken i slutet av maj; honan ruvar i omkring tre veckor, och ungarna följer föräldrarna i ytterligare cirka sex veckor.

Källor

Upptäck också