Ringdue

Ringdue

Columba palumbus

Kjenn igjen ringdue på lyd eller bilde og loggfør observasjonene dine i Fuglepass.

  • Last ned fra App Store
  • Last ned på Google Play
Forekomst: Svært vanlig

Ringdue (Columba palumbus) er en stor due i duefamilien, utbredt fra store deler av Europa østover til Vest-Asia. Arten er kortdistansetrekker i de nordlige delene av utbredelsen, men kan være mer stedbunden ellers. Den trives i skog, jordbrukslandskap og grøntområder, og er lett å kjenne igjen på hvite nakkeflekker og brede hvite vingebånd. Flere underarter er anerkjent innen arten.

Visste du?

  • Ringdua har et karakteristisk fluktdisplay med bratt oppstigning og hørbare vingeklapper etterfulgt av glideflukt.
  • Sangen er en dyp, rytmisk kurring som ofte fremstår som femstavelsete strofer.

Lyd

Sang
Lokkelyd
Varsellyd

Om arten

Kjennetegn

En meget stor og kraftig due med relativt lite hode og lang stjert. Fjærdrakten er blågrå med rosatonet bryst, to tydelige hvite nakkeflekker og brede hvite vingebånd som er svært iøynefallende i flukt; vingene og stjerten har mørke kontraster. Voksne har gult nebb med rødlig vokshud og lys iris; ungfugler mangler de hvite halsflekkene og har mer grålig nebb og øyne. Forveksles oftest med skogdue, som mangler både de hvite halsflekkene og de brede hvite vingebåndene.

Familie

Columbidae

Størrelse

Stor (kråke)

Farger

grå, hvit, svart, gul

Om leveområdet

Forekommer i skog og skogkanter, mosaikker av jordbrukslandskap, parker og hager, fra lavlandet og opp mot tregrensen.

Føde

Hovedsakelig planteeter som tar frø, korn, bær, knopper og skudd; i mindre grad også meitemark og snegler.

Atferd

Sosial utenom hekketiden og beiter ofte i flokker på åpne marker. Flukten er rask og rettlinjet, og under spill flyr den bratt opp med kraftige vingeklapper før den glir med hevede vinger og utspilt stjert. Par holder gjerne sammen over tid, og arten avgir dype kurrende lyder samt hørbar vingelyd i territorielle oppflukter.

Kilder

Se også