Tyrkerdue

Tyrkerdue

Streptopelia decaocto

Kjenn igjen tyrkerdue på lyd eller bilde og loggfør observasjonene dine i Fuglepass.

  • Last ned fra App Store
  • Last ned på Google Play
Forekomst: Svært vanlig

Tyrkerdue (Streptopelia decaocto) er en slank, lys sandfarget due med et karakteristisk svart nakkebånd. Arten har sitt opphav i Sør-Asia, men har spredt seg til store deler av Eurasia og er også innført flere steder i den nye verden. Den er i stor grad standfugl, knyttet til jordbrukslandskap og urbane områder. Tyrkerdua er tilpasningsdyktig og kan hekke store deler av året i gunstige strøk.

Visste du?

  • Opprinnelig fra Sør-Asia, men har på kort tid etablert seg over store deler av Eurasia og videre gjennom både naturlig ekspansjon og introduksjoner.
  • Begge foreldrene ruger eggene; hannen på dagtid og hunnen om natten.

Lyd

Sang

Om arten

Kjennetegn

Liten og slank due med jevnt lys sandgrå til beige fjærdrakt, svart halvmåneformet nakkebånd, svart nebb, tynn lys øyering og mørk brun iris. Relativt lang stjert med lys ytterkant og mørkere midtfjær; vingene mangler store hvite felter i flukt. Skilles fra turteldue (Streptopelia turtur) ved mer ensfarget, lys drakt uten kraftig rødbrun og svart vingetegning. Skilles fra perlekragedue (Streptopelia chinensis) ved at tyrkerdue har ensfarget svart nakkebånd, ikke hvitprikket «perlekrage».

Familie

Columbidae

Størrelse

Middels stor (trost)

Farger

brun, grå, svart, hvit

Om leveområdet

Forekommer i halvørken og tørre soner med spredte trær, og unngår fuktig skog. Svært vanlig i jordbruksområder (særlig der det dyrkes korn) og i urbane miljøer som byer, parker, frukthager og hager. Finnes i både subtropiske og tempererte klima.

Føde

Hovedsakelig frø og korn, i tillegg til grønne plantedeler, bær og små mengder virvelløse dyr. Fødesøk skjer for det meste på bakken.

Atferd

Overveiende standfugl som forflytter seg over korte distanser for å finne mat. Kan opptre i par eller små flokker, særlig ved rikelige matkilder. Hekker ofte gjennom store deler av året; hunnen bygger som regel redet mens hannen frakter materiale. Vanligvis to egg per kull, og begge foreldrene ruger og mater ungene.

Kilder

Se også