Lappmeis

Lappmeis

Poecile cinctus

Kjenn igjen lappmeis på lyd eller bilde og loggfør observasjonene dine i Fuglepass.

  • Last ned fra App Store
  • Last ned på Google Play
Forekomst: Vanlig

Lappmeis (Poecile cinctus) er en liten meis fra subarktiske deler av den nordlige Holarktis. Den er knyttet til eldre barskog og fjellnære skoger opp mot tregrensen, der den finner hulrom for reir og dødt trevirke med mat. Den ligner granmeis, men har brun hette, større svart strupeflekk, varmbrun rygg og svakt rustfargede flanker.

Visste du?

  • Danner ofte livslange par.
  • Hamstrer frø til vinterforråd og besøker gjerne fuglebrett.

Om arten

Kjennetegn

Liten, kompakt meis med brun hette i stedet for svart, tydelig svart strupeflekk som virker større enn hos granmeis, og varmbrun rygg. Undersiden er lys med svakt rustfargede flanker og lyse kinn; helhetsinntrykket er mer bruntonet enn hos granmeis, som virker gråere og har kullsvart hette.

Familie

Paridae

Størrelse

Bitteliten (fuglekonge)

Farger

brun, grå, hvit, svart

Om leveområdet

Subarktiske skoger i den nordlige Holarktis, fra Fennoskandia østover gjennom nordlige Russland og Sibir til Alaska og nordvestlige Canada. Foretrekker gammel furuskog, men finnes også i gran- og lerkeskog, samt i montane områder i fjellbjørkeskog, helst der det er mye dødt og råtnende trevirke.

Føde

Små virvelløse dyr som insekter og edderkopper om sommeren, og mange ulike frø om vinteren; hamstrer særlig frø til senere bruk.

Atferd

Søker rolig etter mat ved å henge og klatre i trær mens den plukker bytte fra bark og kvister. Danner par som holder sammen over tid, er hulruger, og utenfor hekkesesongen opptrer den ofte i småflokker og følger andre meiser; begge foreldrene mater ungene.

Kilder

Se også