Ruokokerttunen

Ruokokerttunen

Acrocephalus schoenobaenus

Tunnista ruokokerttunen äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Yleinen

Ruokokerttunen on laajalle levinnyt pitkänmatkan muuttaja, jonka pesimäalueet ulottuvat Länsi-Euroopasta Fennoskandiaan, Lähi-itään ja laajana vyöhykkeenä Keski-Aasiaan; talvehtimisalueet ovat laajalti Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Suomessa se pesii koko maassa, Lapissa harvalukuisempana. Pesimäkannaksi on arvioitu noin 200 000–400 000 paria; kanta on vähentynyt 1980-luvulta alkaen, ja laji on Suomessa silmälläpidettävä.

Tiesitkö tätä?

  • Suomessa koiraat muuttavat keväällä keskimäärin noin kymmenen vuorokautta ennen naaraita.
  • Suomessa vanhat linnut lähtevät syysmuutolle keskimäärin noin kaksi viikkoa ennen nuoria.

Ääntely

Laulu
Kutsu
Varoitusääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Pieni kerttunen, jolla on selvästi vaalea silmäkulmajuova, luisu otsa, selän voimakas ruskeanraidallinen kuvio ja vaalea vatsapuoli. Molemmat sukupuolet näyttävät samanlaisilta; nuorilla on rinnan seudulta alaspäin hienoa juovitusta, joka häviää iän myötä. Laulu on nopea ja säksättävä, johon sekoittuu vihellyksiä ja matkintoja; varoitusääni on kova tsäk.

Heimo

kerttuset

Koko

Pikkuinen (hippiäinen)

Värit

ruskea, valkoinen, musta, keltainen

Elinympäristön kuvaus

Mieluisinta pesimäympäristöä ovat tiheät ruovikot ja ruovikkoiset pensaikot; lisäksi pesii pelto-ojien kortteikoissa, soiden laidoilla ja järvien rantapajukoissa.

Ruokavalio

Pääasiassa hyönteisiä; lisäksi muita pieniä selkärangattomia kuten hämähäkkejä, etanoita ja matoja.

Käyttäytyminen

Yömuuttaja, jonka muuton ajoittumisessa on selviä eroja sukupuolten ja ikäluokkien välillä. Yömuuton jälkeen linnut ovat aamupäivisin aktiivisimmillaan ruokailupaikkoja etsien. Suomesta syysmuutolle lähtevät ruokokerttuset suuntaavat suoraan etelään ja ylittävät Välimeren sen keski- ja itäosista; Suomessa rengastettujen lintujen talvehtimisalueet ulottuvat Ghanasta ja Nigeriasta Sambiaan. Kevätmuutto ajoittuu usein toukokuun puolivälistä kesäkuun alkuun ja syysmuutto elokuun puolivälistä syyskuun alkuun.

Lähteet

Ääni: Sonothèque ADVL, XC707329, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/707329

Ääni: Pascal Christe, XC1036558, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/1036558

Ääni: Sonothèque ADVL, XC1088484, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/1088484

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.33641

Tutustu myös