Turturikyyhky

Turturikyyhky

Streptopelia turtur

Tunnista turturikyyhky äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Melko harvinainen

Turturikyyhky pesii Euroopassa, Pohjois-Afrikassa ja Länsi-Aasiassa ja talvehtii Saharan eteläpuolisella savannivyöhykkeellä. Laji on maailmanlaajuisesti vaarantunut: Pohjois-Euroopan kanta on romahtanut, eikä lajilla mene Keski- ja Etelä-Euroopassakaan juuri paremmin. Muutonaikainen metsästyspaine sekä muutokset talvehtimis- ja levähdysalueilla ja maatalousympäristöissä ovat keskeisiä syitä. Turturikyyhky on Suomessa äärimmäisen uhanalainen; vuonna 2015 pesimäkannaksi arvioitiin enää 5–10 paria, ja Pohjois-Euroopan kanta on romahtanut 80 % alle kymmenessä vuodessa. Suomessa laji on jo jonkinasteinen rariteetti, eikä sitä tavata Haliaksellakaan vuosittain; asemalla havaintomäärien romahdus 1980-luvulta 2000-luvulle näkyy selvästi.

Tiesitkö tätä?

  • 1.6.1979 Haliaksella havaittiin poikkeuksellisesti 8 muuttavaa turturikyyhkyä.
  • Turturikyyhky on maailmanlaajuisesti vaarantunut, ja muutonaikainen metsästys on yksi sen suurimmista uhista.

Ääntely

Laulu

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Pieni ja hoikka kyyhky, joka muistuttaa turkinkyyhkyä. Selkä on suomukuvioinen: hartia- ja siiven yläpeitinhöyhenissä tumma keskusta ja ruosteenruskeat reunat; pää harmaa, rinta punertava ja vatsa vaalea. Kaulan sivuilla mustavalkoinen raidallinen laikku, siivet terävät ja pyrstö melko lyhyt; tummassa pyrstössä valkoiset reunat ja kärki. Ääni on pehmeä, värisevä ”turrr, turrrr”.

Heimo

kyyhkyt

Koko

Keskikokoinen (rastas)

Värit

ruskea, harmaa, oranssi, musta, valkoinen

Elinympäristön kuvaus

Pesii puutarhoissa, puistoissa, lehtimetsissä, pensaikoissa ja metsien reunoilla maatalousympäristöissä; välttää sankkoja havumetsiä.

Ruokavalio

Syö pääasiassa siemeniä, mutta myös marjoja, matoja, hyönteisiä ja sieniä; ruokailee enimmäkseen maassa.

Käyttäytyminen

Pitkän matkan muuttaja, joka havaitaan muuttoaikoina useimmiten yksittäin. Koiraan ääni on pehmeä, värisevä kehräys. Suomessa keväthavainnot painottuvat toukokuun viimeisille päiville ja kesäkuun alkuun, ja syksyisin laji on selvästi harvinaisempi.

Lähteet

Ääni: Sonothèque ADVL, XC730609, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/730609

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.27955

Tutustu myös