Idänturturikyyhky

Idänturturikyyhky

Streptopelia orientalis

Tunnista idänturturikyyhky äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Melko harvinainen

Idänturturikyyhky on aasialainen laji, jonka levinneisyys ulottuu Keski-Aasiasta Intiaan, Kiinaan, Japaniin ja Venäjän itäosiin. Pohjoiset populaatiot muuttavat, eteläiset ovat paikkalintuja. Euroopassa se on harvinainen harhailija, jota tavataan usein loppusyksyllä ja talvella lintujen ruokintapaikoilla. Suomessa idänturturikyyhky on valtakunnallinen harvinaisuus; vuoden 2022 loppuun mennessä hyväksyttyjä havaintoja on kertynyt vajaat 40, ja valtaosa on tehty loppusyksyllä tai alkutalvella linturuokinnoilla.

Tiesitkö tätä?

  • Noin puolet Suomessa havaituista idänturturikyyhkyistä on voitu määrittää alalajilleen; läntisempi meena on havaittu 15 kertaa ja itäisempi orientalis kolme kertaa.
  • Haliaksen ensimmäinen idänturturikyyhky löytyi 16.11.2022, ja sama yksilö havaittiin vielä 20.11.2022.

Ääntely

Ääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Muistuttaa turturikyyhkyä, mutta on hieman suurempi ja tummempi. Hartiahöyhenten kuviointi on erilainen ja pyrstön kärki on harmaa; siniharmaata on kaulassa, selän takaosassa ja yläperässä. Siipikuviointi on melko hillitty, mikä auttaa erottamaan sen samannäköisistä kyyhkyistä.

Heimo

kyyhkyt

Koko

Keskikokoinen (rastas)

Värit

ruskea, harmaa, musta, valkoinen

Elinympäristön kuvaus

Avoimet ja puoliavoimet ympäristöt, kuten metsänreunat, pensaikkoiset alueet ja maatalousmaisemat; harhailijoita tavataan usein pihapiirien ruokintapaikoilla.

Ruokavalio

Pääosin kasvipohjaista ravintoa, erityisesti siemeniä; satunnaisesti täydentää ruokavaliota muulla kasvimateriaalilla ja pienillä selkärangattomilla.

Käyttäytyminen

Pohjoiset populaatiot muuttavat, eteläiset ovat paikkalintuja. Harhailijat viipyvät usein samalla ruokintapaikalla useita viikkoja.

Lähteet

Tutustu myös