Tunturipöllö

Tunturipöllö

Bubo scandiacus

Tunnista tunturipöllö äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Hyvin harvinainen

Tunturipöllö on sirkumpolaarinen pöllö, jota tavataan pohjoisimmassa Euraasiassa, Grönlannissa, Kanadassa ja Alaskassa. Laji on nomadinen ja vaeltaa ruuan saatavuuden mukaan; talvisin yksilöitä voi siirtyä etelämmäs. Pohjoismaissa tunturipöllö pesii vain epäsäännöllisesti, tyypillisesti tunturisopulien massaesiintymisten yhteydessä. Maailmankanta on vaarantunut; ilmastonmuutos ja arktisten alueiden nopea lämpeneminen heikentävät ravinnonsaantia pikkunisäkkäiden kannanvaihtelujen kautta. Suomessa tunturipöllö pesii vain epäsäännöllisesti ja hyvin harvinaisena pohjoisimman Lapin suoniityillä ja tunturipaljakoilla. Laji on Suomessa äärimmäisen uhanalainen.

Tiesitkö tätä?

  • Talviset vaellukset voivat tuoda tunturipöllöjä etelämmäs, ja niitä on nähty ajoittain myös Etelä-Suomessa.
  • Vanha koiras voi olla lähes kokonaan valkea, kun taas nuorilla ja naarailla on runsaasti tummia pilkkuja ja poikkijuovia.

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Suurikokoinen, hyvin vaalea pöllö, jonka höyhenpuku vaihtelee valkeasta tummapilkkuiseen; vanha koiras lähes valkea, nuoret ja naaraat selvästi juovikkaampia. Pää on pyöreä, silmät kirkkaankeltaiset ja nokkaa ympäröivät viiksimäiset höyhenet; jalat ovat kauttaaltaan höyhenpeitteiset ja pyrstö melko lyhyt. Lennon tunnistaa rauhallisista, syvistä siiveniskuista ja välillä tapahtuvasta liitämisestä tai paikallaan lekuttelusta.

Heimo

pöllöt

Koko

Hyvin iso (joutsen)

Värit

valkoinen, musta, keltainen, ruskea

Elinympäristön kuvaus

Pesii arktisella tundralla puuttomilla tunturipaljakoilla ja suoniityillä; vaelluksilla suosii avoimia peltoja, meren ja järvien rantoja sekä saariston luotoja, joskus myös kaupunkien kattorakenteita.

Ruokavalio

Pääasiassa tundran pikkunisäkkäitä, erityisesti sopuleita ja myyriä; lisäksi saalistaa tilanteen mukaan myös lintuja.

Käyttäytyminen

Nomadinen vaeltaja, joka liikkuu laajalti ravinnon saatavuuden mukaan ja voi talvisin siirtyä etelämmäs. Saalistaa avoimilla alueilla myös päivällä, rauhallisin, syvin siiveniskuin, ja pystyy myös lekuttelemaan paikallaan.

Lähteet

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.28987

Tutustu myös