Tunturihaukka

Tunturihaukka

Falco rusticolus

Tunnista tunturihaukka äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Hyvin harvinainen

Tunturihaukka on pohjoisten leveyspiirien jalohaukka, joka pesii Euraasian, Grönlannin ja Pohjois-Amerikan arktisella tundralla. Vanhat linnut pysyttelevät enimmäkseen reviireillään ympäri vuoden, kun taas nuoret talvehtivat boreaalisella vyöhykkeellä; vain arktisimmilla alueilla pesivät väistyvät säännöllisesti talveksi. Tunturihaukka on erikoistunut saalistamaan riekkoja ja kiirunoita, ja ravinnon riittävyys, pesimäpaikkojen häirintä sekä munien ja poikasten keruu ovat keskeisiä uhkia lajille. Suomessa laji on hyvin harvalukuinen pesijä maan pohjoisosissa, ja pesimäkanta vaihtelee noin 10–40 parin välillä ravintotilanteen mukaan.

Tiesitkö tätä?

  • Suomessa syntyneet tunturihaukat siirtyvät rengaslöytöjen perusteella usein Pohjois-Norjan rannikolle talveksi.
  • Tunturihaukka on edelleen arvostettu metsästyshaukka.

Ääntely

Ääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Suurin jalohaukka: hyvin roteva ja “vatsakas” olemus, leveät ja hieman pyöreäkärkiset siivet. Väritys vaihtelee tummasta harmaasta hyvin vaaleaan lähes valkeaan muotoon, usein hienoa juovitusta selässä ja vatsassa. Erottuu muuttohaukasta yleensä suurempana ja jykevämpänä, siivet ovat leveämmät ja lyhyemmän oloiset; siipien alapinnat näyttävät usein vaaleammilta ja vähemmän tummakuvioisilta kuin muuttohaukan.

Heimo

jalohaukat

Koko

Hyvin iso (joutsen)

Värit

harmaa, valkoinen, ruskea

Elinympäristön kuvaus

Pesii arktisella tundralla ja tuntureilla kautta Euraasian, Grönlannin ja Pohjois-Amerikan; pesimäalueiden ulkopuolella erittäin harvinainen.

Ruokavalio

Erikoistunut riekkoihin ja kiirunoihin; lisäksi käyttää ravinnokseen muita keskikokoisia lintuja sorsista lokkilintuihin, ja hyvinä pikkunisäkäsvuosina myös sopuleita.

Käyttäytyminen

Vanhat linnut ovat pääosin paikkalintuja pysyen reviireillään ympäri vuoden, kun taas nuoret siirtyvät talveksi boreaaliselle vyöhykkeelle; arktisimmilta pesimäseuduilta osa väistyy talven tieltä. Pesimätulos ja reviirien määrä vaihtelevat voimakkaasti saalislajien runsauden mukaan.

Lähteet

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.26825

Tutustu myös