Muuttohaukka

Muuttohaukka

Falco peregrinus

Tunnista muuttohaukka äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Harvinainen

Muuttohaukka on yksi laajimmalle levittäytyneimmistä linnuista, todellinen kosmopoliitti, joka pesii kaikilla mantereilla Antarktista lukuun ottamatta, ja lajista tunnetaan lähes kaksikymmentä alalajia. Se on avoimen ilmatilan peto, erikoistunut pyydystämään saalislintuja suoraan ilmasta, ja pesii monenlaisissa ympäristöissä suurkaupungeista valtamerten rantakallioille ja erämaiden soille. Monin paikoin kannat romahtivat ympäristömyrkkyjen vuoksi, mutta ovat sittemmin elpyneet. Ympäristömyrkkyjen aiheuttaman romahduksen jälkeen Suomen pesimäkanta on elpynyt ja on nykyisin noin 300 paria, keskittyen Pohjanmaalle ja Lappiin. Suomessa pesivät muuttohaukat suuntaavat pääosin lounaaseen ja talvehtivat laajalla alueella Tanskasta Luoteis-Afrikkaan.

Tiesitkö tätä?

  • Haliaksella muuttohaukan syysmuutto on viivästynyt seurantajakson aikana keskimäärin jopa viidellätoista vuorokaudella, eikä tarkkaa syytä viivästymiseen tunneta.
  • Pohjois-Venäjällä pesivän calidus-alalajin yksilöiden on havaittu siirtyvän talvehtimaan Etelä-Afrikkaan asti.

Ääntely

Lentoääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Aikuisella yläpuoli on tumman siniharmaa, alapuoli vaalea tiheällä poikittaisjuovituksella; päässä musta huppu ja vaaleat posket, nokantyvi ja jalat keltaiset. Nuorella yläpuoli on tummanruskea ja alapuolella pitkittäisjuovitusta. Naaras on selvästi koirasta kookkaampi.

Heimo

jalohaukat

Koko

Iso (varis)

Värit

harmaa, valkoinen, musta, keltainen

Elinympäristön kuvaus

Pesii monenlaisissa ympäristöissä: suurkaupungeissa, valtamerien rantakallioilla ja erämaiden suoalueilla.

Ruokavalio

Syö pääasiassa lintuja, erityisesti kahlaajia ja vesilintuja; myös kyyhkyjä ja rastaita, satunnaisesti piennisäkkäitä. Saaliin se ottaa ilmasta suurinopeuksisesta syöksystä ja tyrmää sen ilmassa.

Käyttäytyminen

Avoimen ilmatilan peto, erikoistunut pyydystämään lintuja suoraan ilmasta. Suurin osa maailman populaatioista on paikkalintuja ja vain pohjoiset linnut muuttavat. Haliaksella laji on säännöllinen läpimuuttaja: kevään päämuutto on usein huhtikuun lopulla–toukokuun alussa ja syksyn päämuutto syyskuun lopulla–lokakuun alussa.

Lähteet

Ääni: Mirko Tomasi, XC750854, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/750854

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.26828

Tutustu myös