Nuolihaukka

Nuolihaukka

Falco subbuteo

Tunnista nuolihaukka äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Melko harvinainen

Nuolihaukka on laajalle Euraasiaan levittäytynyt pieni petolintu, joka pesii lähes koko Euroopassa. Se on pitkän matkan muuttaja, joka talvehtii Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja trooppisessa Aasiassa. Laji pesii vesistöjen ja soiden äärellä sekä saaristossa. Suomessa nuolihaukka pesii erityisesti maan etelä- ja keskiosissa, ja pesimäkanta on arviolta noin 3 000 paria. Havaintomäärät ovat pitkällä aikavälillä kasvaneet, vaikka pesimäkanta on 2010-luvun alun jälkeen kääntynyt laskuun.

Tiesitkö tätä?

  • Haliaksella nuolihaukan havaintomäärät yli kolminkertaistuivat seurantajakson aikana.
  • Nuolihaukan kevätmuutto aikaistui keskimäärin kolmella vuorokaudella seurantajakson aikana.

Ääntely

Lentoääni
Varoitusääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Tummanharmaa selkä ja siivet, valkea kurkku ja päässä erottuva tumma kypärä. Alapuoli on vaalealla pohjalla tummasti viiruttunut, ja reisissä näkyy ruosteenpunaiset “housut”. Pitkät, kapeat siivet ja ohut pyrstö antavat sirolinjaisen, nopean siluetin; nuoret linnut ovat ruskeampia.

Heimo

jalohaukat

Koko

Keskikokoinen (rastas)

Värit

harmaa, valkoinen, musta, oranssi

Elinympäristön kuvaus

Pesii vesistöjen ja soiden äärellä sekä saaristossa; suosii valoisia metsiä ja harvoja mäntykankaita rantojen ja saarien läheisyydessä, ja saalistelee myös peltoaukeilla ja rannoilla.

Ruokavalio

Saalistaa taitavana ja nopeana lentäjänä lennosta pikkulintuja sekä suuria hyönteisiä, erityisesti sudenkorentoja; poikasia ruokitaan pääasiassa pikkulinnuilla.

Käyttäytyminen

Pitkän matkan muuttaja, joka suuntaa syksyllä suoraan etelään kohti trooppisia talvehtimisalueitaan. Syksyn muuttokausi on selvästi lyhyempi kuin tuulihaukalla ja ampuhaukalla.

Lähteet

Ääni: Sonothèque ADVL, XC918541, CC0 1.0 https://xeno-canto.org/918541

Ääni: Tim Vochten, XC947277, CC BY-SA 4.0 https://xeno-canto.org/947277

Teksti: FinBIF species descriptions, CC BY 4.0 https://laji.fi/taxon/MX.26811

Tutustu myös