Pikkutylli

Pikkutylli

Thinornis dubius

Tunnista pikkutylli äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Melko harvinainen

Pikkutylli on laajalle levinnyt kahlaaja, joka pesii suurimmassa osassa Eurooppaa ja jonka levinneisyys jatkuu Lähi-idän, Venäjän havumetsävyöhykkeen ja Kazakstanin kautta Aasian etelä- ja itäosiin. Laji viihtyy erinomaisesti ihmisen muokkaamissa ympäristöissä sekä avoimilla rannoilla. Se on pitkänmatkan muuttaja; läntiset populaatiot talvehtivat Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Suomessa pikkutylli esiintyy levinneisyytensä pohjoisrajalla, myös merensaariston rantaniityillä. Taantuvan kannankehityksen vuoksi pikkutylli on Suomessa luokiteltu silmälläpidettäväksi.

Tiesitkö tätä?

  • Rengastustietojen mukaan suomalaiset ja ruotsalaiset pikkutyllit muuttavat kaakkoon; suomalaisista on löytöjä Mustanmeren suunnalta ja ruotsalaisista jopa Intiasta asti.
  • Pikkutyllin kevätmuutto on aikaistunut keskimäärin noin viidellä vuorokaudella seurantajakson aikana.

Ääntely

Ääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Pieni, siro kahlaaja, jolla on kokonaan musta nokka ja vaaleat, lihan- tai harmaanväriset jalat. Pesimäpuvussa selvä keltainen silmärengas, musta otsajuova ja kapea musta rintavyö; tylliin verrattuna pienempi, jalat eivät ole kirkkaan oranssit eikä nokassa ole oranssia tyveä. Lennossa siivestä puuttuu valkoinen siipijuova, mikä auttaa erottamaan sen tyllistä.

Heimo

kurmitsat

Koko

Pieni (varpunen)

Värit

ruskea, valkoinen, musta, keltainen

Elinympäristön kuvaus

Esiintyy erinomaisesti ihmisen muovaamissa ympäristöissä: sorakuopat, varastointialueet, kaatopaikat ja tehdasalueet; lisäksi pesii ja oleskelee jokien soraikoilla, rantaniityillä ja muilla avoimilla, paljailla hiekka- ja sora-alueilla.

Ruokavalio

Syö pääasiassa pieniä selkärangattomia, kuten hyönteisiä ja niiden toukkia sekä muita pikkueläimiä, joita se poimii paljailta sora-, hiekka- ja mutapinnoilta sekä matalasta rantavedestä.

Käyttäytyminen

Pitkänmatkan muuttaja. Avoimilla paikoilla se liikkuu maassa juoksahdellen ja pysähdellen etsiessään ravintoa. Pesä on maassa paljaalla soralla tai hiekalla. Suomessa kevään ensimmäiset pikkutyllit saapuvat usein huhtikuun puolivälissä, päämuutto on toukokuussa ja syysmuutto heinäkuulta elokuun loppuun; laji käy syyskuun alussa jo harvinaiseksi. Haliaksella pikkutylli on säännöllinen läpimuuttaja ja harvalukuinen pesijä.

Lähteet

Tutustu myös