Sinirinta

Sinirinta

Luscinia svecica

Tunnista sinirinta äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Yleinen

Sinirinta on laajalle levinnyt laji, jonka Euroopan levinneisyys painottuu pohjoiseen Fennoskandiaan ja Itä-Eurooppaan; levinneisyys jatkuu Venäjän arktisen ja boreaalisen vyöhykkeen kautta Alaskaan asti, ja Keski- ja Etelä-Euroopassa on omia alalajeja. Talvehtimisalueet ovat Saharan eteläpuolella Sahelin vyöhykkeellä sekä eteläisessä Aasiassa. Suomessa sinirinta pesii pääasiassa maan pohjois- ja koillisosissa tunturikoivikoissa ja pajukoissa, ja sitä tavataan läpimuuttajana koko maassa; pesiviä pareja on arviolta 30 000–100 000. Pitkällä aikavälillä havaintomäärät ja pesimäkanta ovat vähentyneet ja levinneisyysalue on kutistunut, erityisesti maan koillisosissa ja Lapin aapasuovyöhykkeellä.

Tiesitkö tätä?

  • Sinirinta on Lapin maakuntalintu.
  • Sinirinnan laulu sisältää usein taitavia matkintoja muista lajeista.

Ääntely

Laulu
Kutsu

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Koiras erottuu sinisestä kurkkulapusta, jonka keskellä pohjoisella svecica-alalajilla on ruosteenpunainen täplä. Naarailla kurkun kuviointi vaihtelee, usein kellanvaalealla pohjalla mustien pilkkujen kaari; joillakin naarailla on myös sinertävää. Kaikissa puvuissa näkyvät selvä valkoinen silmäkulmanjuova ja laajat ruosteenpunaiset pyrstön tyvilaikut, jotka erottuvat hyvin myös lennossa. Voimakas, matkintoja sisältävä laulu tukee määritystä.

Heimo

rastaat

Koko

Pieni (varpunen)

Värit

ruskea, sininen, punainen, valkoinen, oranssi

Elinympäristön kuvaus

Pohjoisessa pesii etenkin tunturikoivikoissa ja pajukoissa, usein soiden tai vesistöjen reunoilla. Etelämpänä viihtyy kosteikkojen ja jokien pensaikkorannoilla, ruovikoissa ja lepikoissa, paikoin myös vuoristoisemmissa tai kuivemmissa ympäristöissä.

Ruokavalio

Syö pääasiassa hyönteisiä, hämähäkkejä ja matoja, mutta käyttää myös marjoja ja siemeniä.

Käyttäytyminen

Tyypillinen yömuuttaja: monia yksilöitä havaitaan ja pyydetään aamuhämärässä, ja keväällä se ruokailee aktiivisesti koko valoisan ajan nopean muuton vuoksi. Koiraat muuttavat keväällä naaraita hieman aikaisemmin reviirejä valtaamaan. Laulu on voimakas ja melodinen sekä sisältää usein taitavia matkintoja.

Lähteet

Tutustu myös