Aavikkotasku

Aavikkotasku

Oenanthe deserti

Tunnista aavikkotasku äänestä tai kuvasta ja merkitse havaintosi muistiin Lintupassilla.

  • Lataa App Storesta
  • Lataa se Google Playsta
Yleisyys: Melko harvinainen

Aavikkotasku on kivitaskun kokoinen, sieppoihin kuuluva pieni varpuslintu, joka elää Pohjois-Afrikan ja Arabian aavikoilta Keski-Aasian puoliaavikoille ja aroille aina Mongoliaan saakka. Se on pääosin muuttava hyönteissyöjä, joka talvehtii muun muassa Koillis-Afrikassa ja Pakistanissa. Länsi-Euroopassa se on satunnainen harhailija.

Tiesitkö tätä?

  • Suomessa aavikkotasku on havaittu hyväksytysti vuoden 2024 loppuun mennessä 32 kertaa, useimmiten loka–marraskuussa.
  • Aavikkotaskun pyrstö on lähes kokonaan musta – poikkeus moniin taskuihin verrattuna.

Ääntely

Ääni

Tietoa lajista

Tuntomerkit

Kivitaskun kokoinen, vaaleasävyinen tasku, jonka ratkaiseva tuntomerkki on lähes kokonaan musta pyrstö ja valkea yläperä. Erottuu kivitaskusta erityisesti pyrstön kuviosta: kivitaskun T-kuvio puuttuu. Koiraalla on pesimäaikaan musta naama ja kurkku. Yleisilme on pysty ja siivet sekä pyrstö näyttävät tummilta vaaleaa vartaloa vasten.

Heimo

rastaat

Koko

Pieni (varpunen)

Värit

ruskea, valkoinen, musta, oranssi

Elinympäristön kuvaus

Karut, avoimet elinympäristöt: aavikot, puoliaavikot, arot, suola-aavikot, kuivuneet jokiuomat sekä hiekkaiset ja kivikkoiset alueet; talvella myös viljelysmaat, joilla on paljasta maata.

Ruokavalio

Syö valtaosin maassa liikkuvia hyönteisiä, kuten muurahaisia, kovakuoriaisia, toukkia ja kärpäsiä, sekä muita selkärangattomia; saalistaa myös lennosta ja syö toisinaan siemeniä.

Käyttäytyminen

Tähyilee mielellään kiviltä, mättäiltä tai pensaista ja syöksyy maahan nappaamaan saaliin; kykenee lyhyesti leijumaan. Pesä sijaitsee kivikossa, kivenkolossa, seinän raossa tai vanhassa jyrsijän kolossa; munia on tavallisesti 4–5, ja naaras hautoo niitä 13–14 päivää. Molemmat emot hoitavat poikasia.

Lähteet

Tutustu myös